Suomi

OP: Osatekijät ovat kokoontumassa suomalaisen talouden paranemisen hyväksi

OP Financial Groupin ekonomistit ovat hieman optimistisempia Suomen talouden näkymistä vuodelle 2024.

Reijo Heiskanen, OP:n pääekonomisti, ilmoitti tiistaina lehdistötiedotteessa, että Suomen odotetaan kohtaavan vain lievän laskusuhdanteen, ennustaen maan talouden pysyvän vakaana vuonna 2024. Hän huomautti, että vaikka välitöntä taloudellista toipumista ei ole havaittavissa, Suomen tulisi pitää itseään onnekkaana kohdatessaan vain lievän taantuman ottaen huomioon erilaiset riskit, jotka ovat varjostaneet sen talousennusteita.

“Suomen talous ei ole vielä täysin vakaalla pohjalla, mutta parannuksen edellytykset alkavat näkyä,” hän arvioi.

Suomalainen rahoituspalveluyritys on asianmukaisesti nostanut kasvuennusteensa seuraavalle vuodelle 1,2 prosentista 1,4 prosenttiin.

Lisäksi OP-ryhmä on ennustanut, että laskeva inflaatio ja alenevat korkotasot tukevat maailmantaloutta vuoden loppua kohti.

Euroalueella palkat ovat nousseet niin nopeasti, että ne uhkaavat Euroopan keskuspankin (EKP) kahden prosentin inflaatiotavoitetta. Tämän seurauksena keskuspankeilla ei ole perusteita alentaa korkoja nopeasti.

“Tiukka rahapolitiikka, johtuen palkkojen suuresta noususta, estää talouskasvua ja palkkapaineita. Tämä estää keskuspankkeja tekemästä nopeita leikkauksia korkoihin. Lopulta, tämän vuoden aikana, keskuspankit alentavat korkojaan,” ennusti Tomi Kortela, OP:n ekonomisti.