Suomi

HSL ilmoittaa, että julkista liikennettä ei voida luottaa perjantaisin

Perjantaina 2. helmikuuta sarja poliittisia lakkoja on aikeissa pysäyttää lähes kaikki julkisen liikenteen toiminnot Suomessa.

VR, Suomen valtion omistama rautatieyhtiö, on ilmoittanut kaikkien paikallis- ja kaukojunapalvelujen, lukuun ottamatta yöjunia, keskeyttämisestä tuona päivänä. Lakot myös keskeyttävät kaikkien metro-, raitiovaunu- ja kevytraideliikenteen toiminnan sekä suurimman osan bussipalveluista pääkaupunkiseudulla.

Johannes Laitila, viestinnän asiantuntija Helsingin seudun liikenteessä (HSL), ilmoitti YLE:lle maanantaina, että alueen bussipalveluista noin 10–15 prosenttia on odotettavissa toimivan perjantaina.

Hän korosti keskustelussa julkisen yleisradioyhtiön kanssa, ‘Tällaisena päivänä julkisen liikenteen varaan ei yksinkertaisesti voi laskea.’ Hän lisäsi, ‘Voimme vain pahoitella, koska tarjolla oleva julkinen liikenne on hyvin rajallista.’

HSL on ilmoittanut, että suunnitellut lakot eivät vaikuta sen toimintaan torstaina 1. helmikuuta.

HSL päivittää säännöllisesti verkkosivuaan ajankohtaisilla tiedoilla poliittisten lakkojen vaikutuksista. Tämä alueellinen liikenneviranomainen ilmoittaa myös matkustajille mahdollisista häiriöistä digitaalisilla näytöillä bussi-, raitiovaunu- ja metroasemilla sekä lähettää sähköpostia noin 1,3 miljoonalle asiakkaalleen.

Palvelun peruutuksista kärsivät matkustajat voivat hakea taloudellista korvausta HSL:n verkkosivuston kautta. Laitila kertoi YLE:lle, että viimeisen julkisen liikenteen häiriön, jonka aiheutti ammattiliiton lakko, aikana viranomainen käsittelemään noin 800 korvaushakemusta.

Hän selvensi lisäksi, ‘Esimerkiksi jos sinulla on kausilippu kahdelle vyöhykkeelle, korvaus olisi suunnilleen kaksi euroa.’

Tampereella lakot ovat pysäyttämässä kokonaan Nyssen liikenteen perjantaina. Föli, järjestö, joka valvoo julkista liikennettä Turun alueella, odottaa, että suurin osa sen bussireiteistä kärsii lakoista. Kuitenkin on todennäköistä, että palvelut ovat ajoittain saatavilla lähes kaikilla reiteillä perjantaina. Suomalaiset ammattiliitot suunnittelevat lakkojen sarjaa ensi kuun alussa. Nämä ovat vastalause työmarkkinareformeille ja sosiaaliturvan leikkauksille, joita pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallitus on ehdottanut.