Lihapullat ovat  keittiön rakastettu klassikko, joka nauttii suurta suosiota perhejuhlissa ja juhlapyhinä. Nämä mehevät, maukkaat lihapullat valmistetaan yleensä yhdistelmästä jauhelihoja ja maustetaan sekoituksella mausteita, jotka korostavat pohjoismaisen ruoanlaiton rikkaita ja täyteläisiä makuja. Perinteisesti lihapullat tarjoillaan kermaperunoiden ja puolukkahillon kera, mikä tarjoaa lohduttavan ja tyydyttävän aterian, joka on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Resepti

Tässä on parhaat lihapullat -resepti:

Ainekset:

  • 500g naudan jauhelihaa
  • 250g porsaan jauhelihaa
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1.25 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl maustepippuria
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 2 rkl tuoretta persiljaa, hienonnettuna (valinnainen)
  • Voita tai öljyä paistamiseen

Kastikkeeseen:

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl lihalientä
  • 1.25 dl kuohukermaa
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmistusohjeet:

1. Valmista Korppujauhoseos: Yhdistä suuressa kulhossa korppujauhot ja maito. Anna seistä muutaman minuutin ajan, kunnes korppujauhot pehmenevät.

2. Sekoita Lihapullataikina: Lisää jauhelihat, hienonnettu sipuli, murskattu valkosipuli, kananmuna, suola, mustapippuri, maustepippuri, valkopippuri ja persilja (jos käytät) korppujauhoseokseen. Sekoita hyvin, kunnes kaikki ainekset ovat tasaisesti sekoittuneet.

3. Muotoile Lihapullat: Muotoile kostein käsin taikinasta pieniä, pyöreitä lihapullia, halkaisijaltaan noin 2-3 cm.

4. Paista Lihapullat: Kuumenna voi tai öljy suuressa paistinpannussa keskilämmöllä. Paista lihapullia erissä, käännellen ajoittain, kunnes ne ovat ruskistuneet joka puolelta ja kypsyneet läpikotaisin. Tämä vie noin 10-15 minuuttia. Nosta lihapullat pannulta ja laita sivuun.

5. Valmista Kastike:

  • Sulata voi samassa pannussa keskilämmöllä. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa jatkuvasti noin 2 minuuttia, kunnes seos muuttuu kullanruskeaksi.
  • Lisää vähitellen lihaliemi, vatkaten jatkuvasti, jotta vältytään paakuilta. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kastike sakenee.
  • Sekoita joukkoon kuohukerma ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Hauduta vielä 2-3 minuuttia, kunnes kastike on sileää ja kermaista.

6. Yhdistä Lihapullat ja Kastike: Palauta lihapullat pannulle ja pyörittele ne kastikkeessa. Hauduta vielä 5 minuuttia, jotta maut imeytyvät.

7. Tarjoile: Tarjoile lihapullat kuumina, kermaperunoiden ja puolukkahillon kera. Koristele halutessasi lisätyllä hienonnetulla persiljalla.

Ravintosisältö

Ravintoarvo (per annos)Määrä
Energia450 kcal
Proteiini25 g
Rasva35 g
tyydyttynyttä15 g
Hiilihydraatit10 g
sokeria2 g
Kuitu1 g
Natrium700 mg

Haluatko nähdä lisää herkullisia reseptejä? Seuraa alla olevia linkkejä