Suomi

Posti-, juna- ja mahdollisesti bussiliikenne Suomessa keskeytyvät torstaina

Torstaina 14. joulukuuta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) ja sen jäsenliitot järjestävät teollisuustoimia, jotka odotetaan aiheuttavan erilaisia häiriöitä ympäri Suomea.

Jarmo Ainasoja, riskienhallinnasta ja liiketoiminnan jatkuvuudesta vastaava johtaja Postissa, totesi maanantaina lehdistötiedotteessa, että vaikka lakot häiritsevät posti- ja pakettipalveluita, niiden ei odoteta haittaavan korttien, kirjeiden ja joulupakettien jakelua.

Hän totesi: “Koska häiriö on lyhytaikainen, odotamme, että Postin toiminnot voivat palata nopeasti normaaleiksi työnseisauksien jälkeen.”

Lisäksi lakot vaikuttavat VR:n junapalveluihin sekä raitiovaunu- ja metroliikenteeseen Helsingissä, kaukoliikenteen julkisiin liikennevälineisiin Tampereella ja Turussa sekä Turun lentokentän toimintaan.

Helsingin Sanomat raportoi sunnuntaina, että Suomen Kuljetus- ja Logistiikkatyöntekijöiden Liitto (AKT) järjestää lakon, joka voisi merkittävästi häiritä bussipalveluja Suomen suurimmissa kaupungeissa torstaina. Helsingin seudun liikenne (HSL) ennustaa, että rautatie- ja maantiekuljetuksissa samanaikaisesti tapahtuvat lakot johtaisivat käytännössä kaikkien julkisten liikennepalveluiden keskeytymiseen pääkaupunkiseudulla.

Teollisuustoiminta pysäyttää sähköntuotannon päiväksi eri laitoksissa, mukaan lukien Espoossa, Järvenpäässä, Naantalissa, Pietarsaaressa, Suomenojalla ja Tampereella. Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen mainitsi Helsingin Sanomille perjantaina, että lakko saattaa vähentää noin 100 megawattia sähkömarkkinoilta. Hän lisäsi, että tuotannon laskun ei odoteta vaikuttavan merkittävästi sähkön hintoihin.

Suomen Teollisuusliitto on ilmoittanut, että noin 40 000 sen jäsentä osallistuu lakkoiluun 457 paikassa ympäri maata, mukaan lukien paperitehtaissa ja muissa suurissa tuotantolaitoksissa. Nämä työseisaukset vaikuttavat myös Fazerin ja Valion tuotantolaitosten toimintaan sekä Keskon, Lidlin ja S-ryhmän logistiikkakeskusten toimintaan.

Tietyissä kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava ruokapalvelu, julkisten rakennusten siivouspalvelut, jäte- ja kiinteistönhuolto sekä yhteisölliset liikuntatoiminnat ympäri Suomea tulevat myös kärsimään.

SAK:n lisäksi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (STTK), Ammattiliitto Pro ja Insinööriliitto ovat ilmoittaneet työtaistelutoimenpiteistä torstaiksi.

Näitä teollisuustoimia toteutetaan painostaakseen hallitusta luopumaan erilaisista sosiaaliturvan leikkauksista ja työelämän uudistuksista, joihin kuuluu paikallisen neuvottelun laajentaminen, lakko-oikeuden rajoittaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaaminen.

Suomen hallituksen kanta pysyy järkkymättömänä.

Pääministeri Petteri Orpo (Kokoomus) on hylännyt ammattiliittojen pyynnön harkita ehdotuksia uudelleen aitojen neuvottelujen kautta, luonnehtien suunniteltuja teollisuustoimia sopimattomiksi nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Hän korosti, että hallitus aikoo jatkaa uudistusten toteuttamista.

Työministeri Arto Satonen (Kokoomus) hylkäsi samoin ajatuksen uudistusten neuvottelemisesta.

“SAK on nostanut esiin huolia työttömyysturvasta, teollisen rauhan laeista ja paikallisesta sopimisesta. Nämä uudistukset ovat elintärkeitä Suomen taloudelle ja työllisyydelle. Ehdotukset yksityiskohtien muutoksista ovat tervetulleita, mutta eturyhmillä ei voi olla veto-oikeutta,” hän kommentoi X:ssä.