Liiketoiminta

Nokia aikoo vähentää vähemmän työpaikkoja kuin odotettiin Suomessa

Tiistaina NOKIA ilmoitti viimeisimpien neuvottelujensa päättymisestä, mikä johti päätökseen lopettaa yhteensä 350 tehtävää sen kolmessa Suomen toimipisteessä Espoossa, Oulussa ja Tampereella.

Lopullinen työpaikkojen vähennysmäärä on 97 vähemmän kuin mitä verkkolaitteiden valmistaja alun perin arvioi lokakuun puolivälissä alkaneiden lakisääteisten neuvottelujen alkaessa.

Nämä vähennykset ovat osa yrityksen laajuista kolmivuotista aloitetta operatiivisten kulujen vähentämiseksi 800–1,200 miljoonalla eurolla, joka sisältää 9,000–14,000 työpaikan poistamisen maailmanlaajuisesti. Nokia työllistää tällä hetkellä 86,000 ihmistä ympäri maailmaa, joista yli 6,000 on Suomessa.

Yhtiö, joka aikoinaan oli johtava toimija matkapuhelinalalla, on ilmoittanut, että irtisanotuille tarjotaan mahdollisuus osallistua ohjelmaan, joka on suunniteltu auttamaan heitä löytämään uutta työtä joko Nokian sisällä, ulkopuolella tai itsenäisenä yrittäjänä.

Helsingin Sanomien mukaan Nokia on vähentänyt lähes 600 työpaikkaa Suomessa vuonna 2023. Viimeisen kolmen vuoden aikana yhtiö on kuitenkin myös palkannut maahan 1,400 uutta työntekijää, pääasiassa tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin.

Nokia kohtaa merkittävän takaiskun menettäessään AT&T:n sopimuksen. Tiistaina raportoitiin, että verkkolaitteiden valmistaja menetti merkittävän sopimuksen AT&T:ltä, Yhdysvaltojen suurimmalta matkapuhelinverkon operaattorilta.

Tämä kehitys merkitsee huomattavaa iskua Nokialle, mikä näkyy osakkeiden kuuden prosentin laskuna Helsingin pörssissä samana päivänä. Nokia myönsi, että vaikka sen mobiiliverkkojen liiketoiminnan odotetaan pysyvän kannattavana tulevina vuosina tästä takaiskusta huolimatta, päätös saattaa lykätä kaksinumeroisen käyttökatteen saavuttamista kyseisessä yksikössä jopa kahdella vuodella.

Vuonna 2023 AT&T on tuonut viidestä kahdeksaan prosenttia, eli 500–800 miljoonaa euroa, Nokian mobiiliverkkojen liiketoiminnan liikevaihtoon. Nokia suunnittelee jatkavansa yhteistyötä operaattorin kanssa muilla verkkoteknologian alueilla.

Yhdysvaltalainen verkkotoimija päätti myöntää sopimuksen Ericssonille.

Ruotsalainen verkkolaitteiden toimittaja Ericsson on paljastanut, että sopimuksen arvo on noin 13 miljardia euroa ja ilmoittanut, että sillä on merkittävä rooli AT&T:n avoimen radioverkon kehittämisessä.

Tiistaina Reuters vihjasi, että Ericssonin päätös avata oma omistusoikeudellinen rajapintansa on saattanut olla ratkaiseva tekijä tässä valinnassa.

AT&T:n verkkotoiminnan johtaja Chris Sambar selitti Reutersille, ”Meidän on tarjottava jotain erittäin haluttavaa, ja vastineeksi saamme jotain, jota haluaa ei ainoastaan AT&T vaan koko ala.”

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark ilmaisi pettymyksensä AT&T:n päätöksestä, mutta korosti mobiiliverkkojen alueen ”merkittävää edistystä” viime aikoina, mukaan lukien markkinaosuuden kasvua ja teknologista johtajuutta radioverkkojen alueella.

Lundmark on luottavainen yhtiön strategiaan luoda arvoa osakkeenomistajille tulevaisuudessa, viitaten mahdollisuuksiin kasvattaa markkinaosuutta, monipuolistaa liiketoimintaa ja parantaa kannattavuutta, kuten hän totesi julkisessa vastauksessaan AT&T:n toimittajavalintoihin.

Hän myös huomautti, että merkittävät investoinnit mobiiliverkkoihin ovat välttämättömiä tekoälyn ja pilvilaskennan kehityksen kannalta.

Sami Sarkamies, analyytikko Danske Bankissa, kuvasi AT&T:n päätöstä tuhoisaksi kehitykseksi Nokialle hänen lausunnossaan Helsingin Sanomille tiistaina. Hän huomautti, että Nokian tuotteet ovat tällä hetkellä kilpailukykyisiä ja yhtiö on ollut eturintamassa avoimen pääsyn teknologiassa. Tilausmenetyksen hän näkee viittaavan potentiaaliseen heikkouteen Nokian johdon ja verkkotoimijan suhteissa.

Sarkamies uskoo, että tämä merkittävä menetys saattaa johtaa muutoksiin Nokian ylemmässä johdossa.

Samoin Kimmo Stenvall OP-Rahoitusryhmästä korosti tämän tapahtuman merkitystä. Hän toi esiin, että Nokia on ollut merkittävä avoimen radioverkkoteknologian kehittäjä. Stenvall kommentoi, että AT&T:n päätös ohittaa Nokia merkittävässä sijoituksessa on suuri takaisku yhtiölle ja tulee vaikuttamaan sen mobiiliverkkojen liiketoiminnan kannattavuuteen pitkäksi aikaa.