Suomi

Suomen HVK vaatii toimenpiteitä ruokatoimitusten turvaamiseksi lakkojen keskellä

Tänään Kansallinen Huoltovarmuuskeskus (HVK) ja Suomen Teollisuusliitto jatkavat keskusteluja toimista, jotka varmistavat dieselin ja bensiinin saatavuuden nykyisten poliittisten lakkojen aikana, HVK:n toimitusjohtaja Janne Känkänen lausui Helsingin Sanomille sunnuntaina.

Hän mainitsi lisäksi, että virasto vaatii erityisesti toimia välttämättömiksi katsomiensa toimitusten turvaamiseksi, mukaan lukien ruoan toimitukset supermarketteihin.

“Oleellisten toimitusten suojaaminen on meille ensisijainen asia. Tämä kattaa hallinnolliset toimet ja elintärkeät logistiikkatoiminnot yrityksissä, joista ruoan toimitus kauppoihin on keskeinen esimerkki,” Känkänen totesi.

Suomen Teollisuusliitto on yksi useista ammattiliitoista, jotka osallistuvat lakkoiluun hallituksen ehdottamia työmarkkinauudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan. Lakot ovat maaliskuun 11. päivästä lähtien johtaneet tavaroiden käsittelyn pysähtymiseen satamissa, häiriöihin rautateiden tavaraliikenteessä ja vaikeuksiin tuotantoprosesseissa. Lakkojen odotetaan päättyvän maaliskuun 31. päivänä, kun mukana olevat liitot ilmoittivat viikon jatkosta.

HVK on vedonnut ammattiliittoihin, jotta polttoainetoimitukset jätettäisiin lakon ulkopuolelle. Helsingin Sanomat paljasti lauantaina, että jotkin huoltoasemat kärsivät jo dieselin ja bensiinin puutteesta.

Känkänen kertoi sanomalehdelle sunnuntaina, että vaikka välitöntä polttoainepulaa ei tällä hetkellä olekaan, virasto on omaksunut ennaltaehkäisevän lähestymistavan, tunnustaen että riskien todennäköisyys kasvaa lakon edetessä.

“Paljon riippuu siitä, jatkuvatko lakot kolmannen viikon jälkeen,” hän mainitsi.

Suomen Teollisuusliitto ilmoitti aiemmin, että lentokenttien polttoainetoimitukset alkavat uudelleen maanantaina. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi Helsingin Sanomille sunnuntaina, että he ovat pyytäneet lisäselvityksiä HVK:lta.

“Palaamme asiaan huomenna,” hän lisäsi.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) jäsenet, mukaan lukien Teollisuusliitto, eivät vielä ole paljastaneet valmiuttaan jatkaa lakkoja tämän viikon jälkeen. Työministeri Arto Satonen (SAK) tapasi viime viikolla keskusjärjestön edustajia, mutta keskustelut eivät johtaneet perusteelliseen dialogiin hallituksen ehdotuksen yksityiskohdista paikallisessa sopimisessa. Perjantaina Satonen ilmoitti pyytäneensä Katariina Murtoa Opetusalan Ammattijärjestöstä (OAJ) ja Millariikka Rytköstä Terveydenhuolto- ja sosiaalialan ammattijärjestöstä (Tehy) selvittämään mahdollisuuksia neuvottelujen aloittamiseksi vientivetoinen palkanmuodostusjärjestelmä.