Suomi

Suomi ja Yhdysvallat lähellä puolustusyhteistyösopimuksen finalisointia

Suomi ja Yhdysvallat ovat viimeistelemässä puolustusyhteistyösopimusta (DCA), mikä merkitsee merkittävää kehitystä kahdenvälisissä suhteissaan.

Suomen ulkoministeriön apulaispääjohtaja ja Suomen pääneuvottelija Mikael Antell korosti keskustelujen yhteistyöhenkeä. “Rakentavien neuvottelujen jälkeen luonnos etenee poliittisiin kanaviin”, Antell totesi. Nämä keskustelut huipentuivat Helsinkiin aiemmin tällä viikolla.

Pääministeri Petteri Orpo (NCP) korosti tiistaina Oslossa puhuessaan sopimuksen kriittistä merkitystä Suomelle, erityisesti ottaen huomioon Yhdysvaltojen vaikutusvaltainen asema NATOn sisällä. “Liittyessämme NATOon tunnistimme Yhdysvallat merkittäväksi voimaksi. Siksi sopimus, joka määrittelee yhteistyöprotokollat ja keskinäiset ehdot Yhdysvaltojen kanssa, on meille välttämätön”, Orpo välitti viestissään.

Sopimuksen finalisointi ja allekirjoittaminen, joka johtaa sen julkiseen paljastamiseen, tapahtuu molempien kansakuntien vastaavien poliittisten prosessien päättymisen jälkeen. Suomen eduskunnan ratifiointi on välttämätöntä sopimuksen voimaantulolle.

Helsingin Sanomien tiistaisen raportin mukaan tämä sopimus selventää pääasiassa oikeudellisesti ja teknisesti Yhdysvaltojen Suomelle tarjoaman turvatakuun soveltamista.

Sopimus määrittelee, että Yhdysvaltain joukot voivat tulla Suomeen ja oleskella siellä ilman passia tai viisumia, mutta siviilihenkilöstön on kannettava passia ja sotilashenkilökorttia. Suomen Puolustusvoimat määrittävät erityisalueet Yhdysvaltain joukkojen toimintaa varten, kuten varusteiden varastointia tai infrastruktuurin kehittämistä varten, kuten sopimuksen liitteessä yksityiskohtaisesti määritellään. Vaikka on useita määriteltyjä alueita, Yhdysvaltain joukot eivät perusta kasarmeja lähelle Suomen ja Venäjän rajaa.

Aluksi Yhdysvallat ei perusta pysyviä sotilastukikohtia Suomeen, ja henkilöstö saapuu pääasiassa osallistumaan harjoituksiin. Kuitenkin jotkut tulevat olemaan sijoitettuina pysyvämmin tehtäviin kuten aseiden ylläpitoon ja turvallisuuteen.

Orpo ilmaisi luottamuksensa Yhdysvalloille myönnettyihin erityisoikeuksiin näkemättä niihin liittyviä riskejä Suomelle.

Molemmat maat aikovat nyt alistaa luonnossopimuksen poliittiseen tarkasteluun. Suomessa tämä tarkoittaa presidentin ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan ministerivaliokunnan arviointia ennen kuin se esitetään eduskunnalle. Alustava suunnitelma on ehdottaa sopimusta eduskunnan hyväksyttäväksi joskus marraskuun lopun ja joulukuun alun välisenä aikana.

“Eduskunta on perusteellisesti informoitu, ja käynnistämme yleisön keskustelut, kun edistymme neuvotteluvaiheesta ja meillä on luonnossopimus valmiina,” Orpo vakuutti.

Neuvottelut tästä puolustussopimuksesta alkoivat elokuussa 2022. Yhdysvallat on solminut vastaavia kahdenvälisiä sopimuksia muiden Naton jäsenvaltioiden, kuten Viron, Latvian, Liettuan ja Norjan kanssa, ja on parhaillaan käymässä keskusteluja vastaavanlaisesta sopimuksesta Tanskan ja Ruotsin kanssa.