Suomi

Suomen SAK kiihdyttää teollisia toimia, varoittaa seurauksista

Suomen pääammattiliittojen keskusjärjestö, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK), on ilmoittanut aloittavansa sarjan enintään yhden päivän mittaisia lakkoja seuraavalla viikolla.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korosti väistämättömiä seurauksia tiistain lehdistötilaisuudessa, jonka YLE raportoi: “Tämä sulkee ehdottomasti tuotantolaitokset, aiheuttaen kustannuksia ja vahinkoja. Valitettavasti tälle ei voida mitään.”

Ilmoitukset lakon alkamisesta tiistaina, 8. marraskuuta, on lähetetty pääministeri Petteri Orpolle (NCP) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle, Elorannan vahvistamana.

Nämä lakot pyrkivät pakottamaan hallituksen perumaan työmarkkinauudistuksensa ja menoleikkauksensa, mukaan lukien sosiaaliturvaetuuksien karsimiset. Eloranta, puhuessaan YLE:lle, viittasi hallituksen suosivan varakkaita ja yrityssektoria koko vaalikautensa ajan.

“Hallituksen toiminta palvelee selvästi yritysten ja varakkaiden etuja. On aika kuunnella muitakin ääniä,” hän totesi. Lausunnossaan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto myös arvosteli hallitusta, väittäen menoleikkausten heijastavan ei-välttämättömiä päätöksiä, vaan kohdennettuja, arvopohjaisia valintoja, jotka vaikuttavat työntekijöihin. Aallon mukaan “Orpo ja Purra yrittävät ilmeisesti ensin tukahduttaa kritiikkiä rajoittamalla lakko-oikeutta, sitten ajamalla läpi työmarkkinoiden heikennyksiä.”

Eloranta varoitti, että nämä lakot ovat viimeinen hälytys. Hän kertoi YLE:lle, “Monien turhautuminen kasvaa, kun he pitävät hallituksen toimia epäoikeudenmukaisina. Kysymyksiä herää, miksi emme ole jo ryhtyneet voimakkaampiin toimiin.”

Hän korosti työntekijöiden oikeuksien puolustamista hallituksen pyrkimyksiä rajoittaa teollisia toimia vastaan, kehottaen hallitusta välttämään yhteiskunnan jakautumista. “Meidän täytyy löytää tasapaino ja yhtenäisyys,” hän lisäsi.

Vaikka Eloranta ei spekuloinut lakkojen seuraavilla askeleilla, jos ne eivät tuota tulosta, hän varoitti, että nykyiset politiikat ohjaavat yhteiskuntaa “laajaan sosiaaliseen konfliktiin”, luokitellen ne työntekijän näkökulmasta katsottuna puolueellisiksi ja ylimielisiksi.

Lisäksi Suomen asiantuntijaliittojen keskusjärjestö (STTK) suunnittelee mielenosoitusta hallituksen uudistuksia vastaan Helsingin Senaatintorilla 18. marraskuuta.

Antti Palola, STTK:n puheenjohtaja, ilmaisi lokakuun uutisjulkaisussa syvää huolta työolojen ja turvallisuuden nopeasta heikentymisestä, korostaen tämän mielenosoituksen kiireellistä tarvetta.