Pääministeri Petteri Orpo (Kok) ilmoitti YLE Ykkösaamussa lauantaina, että hallitus aikoo muuttaa hallitusohjelmaa koskien laajalti keskusteltua ulkomaisten työntekijöiden uudelleentyöllistymisvelvoitetta.
Hallitusohjelman mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden on poistuttava maasta, jos he eivät onnistu turvaamaan uutta työpaikkaa kolmen kuukauden kuluessa edellisen työsuhteen päättymisestä.
Lauantaina Orpo julisti julkisen lähetyksen keskustelussa, että hallitus aikoo muuttaa säädöstä sallimaan erityisasiantuntijaksi määriteltyjen työntekijöiden etsiä uutta työpaikkaa kuuden kuukauden ajan.
Hän paljasti, “Hallituksessa on saavutettu sopimus. [Ehdotus] oli herättänyt huomattavaa huolta liiketoiminta-aloilla ja akateemisessa maailmassa. Erityisasiantuntijat ovat erityisen tärkeitä monille yrityksille. He voivat toimia keskeisinä työntekijöinä ja tärkeinä tutkijoina akateemisessa yhteisössä.”
Lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa koulutusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) ilmaisi toiveensa, että hallitus harkitsisi uudelleen hallitusohjelmansa tiettyä kohtaa.
Hän ehdotti, “Hallituksen olisi järkevää arvioida keinojamme houkutella taitavia henkilöitä Suomeen. Kolmen kuukauden sääntö on erityisen merkittävä tässä yhteydessä, ja arvostaisin, jos hallitus yhdessä pohtisi tätä asiaa.” Hän lisäsi, “Suomeen muuttavien henkilöiden tulisi tuntea olonsa tervetulleeksi, nähdä mahdollisuus hyvään elämään täällä ja olla varmoja turvallisuudestaan ilman välitöntä huolta pakotetusta lähdöstä.”
Orpo kertoi YLE:lle, että haastattelun tarkkaa ajankohtaa hän ei tiedä, mutta hän mainitsi, että hallitus on käynyt keskusteluja asiasta ja on yksimielisesti sopinut osion muuttamisesta.
Hän totesi, “Alun perin hallituspuolueilla oli selvästi erilaiset lähtökohdat. Kuitenkin vallitsee yhteisymmärrys siitä, että Suomi toivottaa taitavat työntekijät tervetulleiksi.”
Hän väitti, että hallitus ei pyri vaikeuttamaan työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää prosessia. “Tavoitteenamme on ainoastaan korostaa maahanmuuton työhön liittyvää luonnetta. Esimerkiksi hallitusohjelman tietyt osat pyrkivät vähentämään byrokratiaa ja helpottamaan tänne tuloa,” hän huomautti. “Tarvitsemme ulkomaista työvoimaa, ottaen huomioon väestörakenteemme.”