Suomi

VR:ltä pyydetään antamaan yksityiskohtainen selostus kaukojunapalvelujen lopettamisesta

Suomen valtion omistama rautatieyhtiö, VR GROUP, on pyydetty antamaan tarkempi selitys viimeaikaisten laajamittaisten peruutusten syistä sen kaukojunapalveluissa.

Maanantaina VR ilmoitti havainneensa pyörien uria, jotka johtuivat radan vaurioista. Turvallisuussyistä se on päättänyt perua kaikki tiistaiksi suunnitellut kaukojunapalvelut.

Vaurio havaittiin Lahden ja Kouvolan välisellä rataosuudella. Liikenne- ja viestintäministeriö huomautti keskiviikkona lehdistötiedotteessa, että tällainen vaurio johtuu yleensä pyörien liukastumisesta kiskoilla.

Seuraavana päivänä valtionyhtiö ilmoitti korjanneensa vaurioituneen rataosuuden ja aikoo palauttaa kaukojunaliikenteen heti kun se on saanut päätökseen kaluston tarkastukset. Kyseinen vaurioitunut osuus oli kuitenkin aiheuttanut merkittävää vahinkoa sen kalustolle, yli 70 prosenttia laivastosta oli kulkenut kyseisellä osuudella.

Torstaina yhtiö pystyi suorittamaan noin 80 prosenttia tavanomaisista kaukojunapalveluistaan. VR ilmoitti edellisenä päivänä odottavansa, että sen junaliikenne toimii lähes normaalisti perjantaina, joskin joitakin satunnaisia poikkeuksia saattaa esiintyä.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (PS) totesi keskiviikkona, “Odotamme kattavaa selostusta koko tästä epätavallisesta tapahtumasarjasta.”

Vaikka Liikenne- ja viestintäministeriö on saanut raportin radan vaurioista Suomen Väylävirastolta, se haluaa tutkia palvelun keskeytymisen syitä tarkemmin yhdessä hallituksen omistajaohjauksesta vastaavan osaston kanssa. Ranne kysyi vaurion luonteesta ja laajuudesta, sen vaikutuksesta turvallisuuteen ja syistä, jotka johtivat näin laajaan häiriöön rautatieliikenteessä, todeten, “Näiden seikkojen ymmärtäminen on keskeistä vastaavien tapahtumien estämisessä tulevaisuudessa. Matkustajien on voitava luottaa rautatieliikenteen toimivuuteen ja turvallisuuteen.”