Politiikka

YLE:n mukaan Haavisto ja Stubb ovat presidentinvaalien voittajasuosikkeja

YLE:n kyselyn perusteella presidentinvaali näyttäisi etenevän toiselle kierrokselle, jossa entinen ulkoministeri Pekka Haavisto ja entinen pääministeri Alexander Stubb kohtaavat toisensa.

Haavisto ja Stubb olivat ainoat ehdokkaat, jotka saivat yli viidenneksen äänistä ensimmäisen kierroksen äänestysosiossa, edellinen voittaen 29 prosenttia ja jälkimmäinen 22 prosenttia äänistä.

Kaksikko on käytännössä tasatilanteessa osiossa, joka edustaa äänestyksen toista kierrosta, 51 prosenttia vastaajista tukee Haavistoa ja 49 prosenttia Stubbia.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoi Yleisradiolle, että muiden ehdokkaiden näyttäisi olevan erittäin vaikea päästä äänestyksen toiselle kierrokselle.

Suomen Pankin johtaja Olli Rehn oli kolmanneksi suosituin ehdokas ja Suomen Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Mika Aaltola neljänneksi suosituin, saaden vastaavasti 14 ja 10 prosenttia äänistä osiossa, joka edustaa ensimmäistä äänestyskierrosta. Neljän kärkeä seurasivat eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (8%) ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (7%).

Vaikka Haavisto, Rehn ja Aaltola ovat kaikki ehdolla vaalipiiriyhdistyksen ehdokkaina – ensimmäiset kaksi huolimatta yhteyksistään Vihreisiin ja Keskustaan – Stubb asettuu ehdolle Kokoomuksen, Halla-aho Perussuomalaisten ja Andersson Vasemmistoliiton puolesta.

Taloustutkimus otti yhteyttä 1 516 henkilöön kyselyä varten 4.–9. lokakuuta. Koska kysely suoritettiin puhelimitse, tuloksia ei voi suoraan verrata aiempaan Yleisradion tilaamaan presidenttikyselyyn.

Noin 90 prosenttia kyselyn vastaajista ilmoitti, mille ehdokkaalle he antaisivat äänensä ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Verrattuna syyskuuhun, Haavisto on kokenut kahden prosenttiyksikön laskun ja Stubbin kannatus on noussut kolme prosenttiyksikköä.

Haavisto ja Stubb hallitsivat viimeisintä kyselyä erityisesti osiossa, joka edustaa toista äänestyskierrosta. Vaikka Rehn menestyi parhaiten takaa-ajajista, hänkin häviäisi molemmille johtaville ehdokkaille 12 prosentin erolla, 56 prosenttia vastaan 44 prosenttia.

Pajunen arvioi, että toinen äänestyskierros ratkeaa sen perusteella, kumpi johtavista kahdesta ehdokkaasta onnistuu hankkimaan enemmän tukea äänestäjiltä, joiden ensisijainen valinta ei päässyt toiselle kierrokselle.

“Haavisto on todennäköisesti hieman vaikeammassa asemassa siinä mielessä, että näyttää siltä, että hänen äänensä tulevat vihreiden ja vasemmistopuolueiden kannattajilta. Stubbilla sen sijaan on mahdollisuus saada ääniä laajemmasta äänestäjäkunnasta”, hän kertoi Yleisradiolle.

Siinä tapauksessa, että toinen heistä ei pääsisi toiselle kierrokselle, sekä Haavisto että Stubb saattaisivat saada lisätukea toistensa kannattajilta, Pajusen mukaan.

“Kumpi tahansa tästä kaksikosta, joka jatkaa kilpailua, on erittäin vahva”, hän totesi.