Politiikka

YLE:n raportin mukaan sosiaalidemokraatit ovat ensimmäistä kertaa marraskuun jälkeen ohittaneet kansallisen kokoomuksen suosiossa

Sosiaalidemokraatit ovat ottaneet johtoaseman YLE:n viimeisimmässä mielipidemittauksessa.

YLE ilmoitti perjantaina, että oppositiopuolueen kannatus on noussut 1,9 prosenttiyksikköä 21,7 prosenttiin maaliskuun puolivälistä lähtien. Kansallisen Kokoomuksen kannatuksen laskettua yhden prosenttiyksikön 20,6 prosenttiin, Sosiaalidemokraatit ovat ohittaneet hallitsevan oikeistopuolueen ensimmäistä kertaa marraskuun 2023 jälkeen.

Tuomo Turja, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja, kertoi kansalliselle yleisradiolle, että oppositiopuolue on tehokkaasti säilyttänyt tukijakuntansa samalla kun se on vähitellen heikentänyt pääkilpailijoidensa, Kansallisen Kokoomuksen ja Perussuomalaisten, kannatusta.

Sosiaalidemokraattinen puolue on kasvattanut suosiotaan erityisesti naisten ja 25–35-vuotiaiden aikuisten keskuudessa.

Tätä kyselyä varten Taloustutkimus otti yhteyttä 2 613 henkilöön 11. maaliskuuta ja 2. huhtikuuta välisenä aikana. Näistä noin 1 981, eli suunnilleen neljä viidestä, oli valmis ja kykenevä ilmaisemaan, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos parlamenttivaalit pidettäisiin nyt.

Tämä kysely toteutettiin aikana, jolloin julkisessa keskustelussa käsiteltiin merkittävästi poliittisia lakkoja, jotka muun muassa aiheuttivat häiriöitä satamatoiminnoissa ja vaikeuksia polttoaineen jakelussa, sekä pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallituksen toteuttamia menoleikkauksia. Esimerkiksi yleinen asumistuki leikattiin kuun alussa, mikä saattoi Turjan arvion mukaan johtaa jotkut äänestäjät harkitsemaan uudelleen poliittista tukijaansa.

“Hän ehdotti YLE:lle, että poliittista suuntautumistaan vaihtaneet henkilöt saattavat sisältää erityisesti budjettileikkauksista vaikutuksen saaneita ryhmiä.

Perussuomalaiset onnistuivat selviytymään suhteellisen vahingoittumattomina, kokevat vain pienen, 0,6 prosenttiyksikön laskun kannatuslukemissaan 17,4 prosenttiin, samalla säilyttäen asemansa työväenluokan äänestäjien suosituimpana puolueena.

Vasemmistoliitto näki vaatimattoman kannatuksen nousun 0,5 prosenttiyksiköllä, saavuttaen 9,5 prosenttia. Sekä Keskusta että Vihreä liitto huomasivat suosionsa laskun, kannatuslukujensa laskiessa 12,2 prosentista 12,0 prosenttiin ja 8,9 prosentista 8,3 prosenttiin vastaavasti.

Vaikka Sofia Virta valittiin Vihreän liiton uudeksi puheenjohtajaksi viime kesänä, puolue ei ole vielä nähnyt positiivista kannatuksen muutosta johtajuuden vaihdoksen seurauksena.”

Samaan aikaan Keskusta on asettamassa uuden johtajan Annika Saarikon seuraajaksi Jyväskylässä kesäkuun puolivälissä. Vaikka Saarikon päätös luopua puolueen johdosta johtikin lievään suosion kasvuun, Turja huomautti, että sen kannatusluvut pysyvät “historiallisesti alhaisina”.

Kristillisdemokraatit ja Ruotsalainen kansanpuolue, nykyisen oikeistolaisen hallituskoalition pienemmät jäsenet, vaihtoivat paikkoja kyselyn alapäässä, kun Kristillisdemokraattien tuki nousi 3,1 prosentista 3,6 prosenttiin, ja Ruotsalaisen kansanpuolueen tuki laski 3,7 prosentista 3,4 prosenttiin. Lisäksi Ruotsalainen kansanpuolue valmistautuu johtajuuden vaihdokseen: Anna-Maja Henriksson ilmoitti helmikuussa aikomuksestaan erota puheenjohtajan tehtävästä ja pyrkiä Euroopan parlamenttiin kesäkuussa.

Liike Nyt -puolueen tuki laski hieman, 0,2 prosenttiyksikköä, 1,7 prosenttiin.

Kyselyllä on virhemarginaali plus miinus 1,8 prosenttiyksikköä.