Politiikka

Suomen oikeistolainen hallituskoalitio kasvattaa suosiotaan

Hei, oletko kuullut? Ylen tuoreen mielipidemittauksen mukaan kaikki pääministeri Petteri Orpon (Kokoomus) johtaman oikeistolaisen hallituskoalition jäsenpuolueet ovat kasvattaneet suosiotaan.

Totta, Kokoomus kasvatti suosiotaan 22,6 prosentista 22,9 prosenttiin, Perussuomalaiset 17,0 prosentista 17,6 prosenttiin, Kristillisdemokraatit 3,6 prosentista 4,1 prosenttiin ja Ruotsalainen kansanpuolue 3,6 prosentista 3,9 prosenttiin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kommentoi Ylelle, että Kokoomus on yhä selvästi Suomen suosituin puolue.

Turja lisäsi, että Perussuomalaisten kannatus näyttää asettuneen noin 17 prosentin tasolle. ‘Se on ollut suunnilleen siinä jo neljä peräkkäistä kuukautta.’

Neljän hallituspuolueen yhteinen kannatus on nyt 48,5 prosenttia.

Sosiaalidemokraattinen Puolue säilytti asemansa sekä suosituimpana oppositiopuolueena että yleisesti toiseksi suosituimpana puolueena, vaikka sen suosio laskikin 1,3 prosenttiyksikköä 21,0 prosenttiin.

Turja huomautti, että oppositiopuolueen kannatus on laskenut yli pisteen jo toisena peräkkäisenä kuukautena. Puolue menettää kannatustaan pääasiassa sivuun, eikä muille puolueille. ‘Suhteellisen suuri osa’ aiemmin puoluetta äänestäneistä ilmoittaa nyt olevansa päättämättömiä.

Muutokset muissa puolueissa ovat melko vähäisiä. Keskustan kannatus laski 0,4 pistettä 10,1 prosenttiin, kun taas Vasemmistoliiton suosio pysyi 8,6 prosentissa. Samoin kuin sosiaalidemokraateilla, myös Vihreillä suosio laski 0,7 pistettä 7,7 prosenttiin, kun kannattajat näyttävät vetäytyneen, sanoi Turja.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 2 581 ihmistä 29. marraskuuta ja 2. tammikuuta välisenä aikana. Yli kaksi kolmasosaa, eli 1 868 haastatelluista, oli valmiita ja halukkaita paljastamaan, minkä puolueen puolesta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Tulosten virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä.

Mittausaikana käytiin poliittista keskustelua itärajan tilanteesta ja eduskunta hyväksyi laajat leikkaukset sosiaaliturvaetuuksiin.

Turjan mukaan hallituksen viesti on ollut, että Suomen julkinen talous on heikossa kunnossa ja jotain on tehtävä. Voi olla, että hallituksen viesti on resonoinut äänestäjien kanssa.

Oppositio ei sen sijaan pystynyt haastamaan hallitusta – ainakaan tavalla, joka olisi nostanut sen suosiota.