Politiikka

Juuso myöntää, että kustannussäästöt sosiaalihuollossa tulivat yllätyksenä, mikä oli pettymys vastustajille

Kaisa Juuso, sosiaali- ja terveysministeri (PS), on ilmaissut hämmästyksensä tavoitelluista kustannussäästöistä sosiaalihuollossa, mikä on vaikea uskoa oppositioedustajille Suomessa.

“Minun täytyy myöntää, että myös minua yllättivät 100 miljoonan euron leikkaukset [sosiaalihuollossa]. Kuitenkin tutkimme niitä varmasti, koska ne on hyväksytty, ja jatkamme eteenpäin,” Juuso kertoi Helsingin Sanomille torstaina.

Hän lisäsi, että sosiaalihuollon kustannussäästötoimenpiteet oli suunnitellut “erittäin rajattu ryhmä” hallituspuolueen lainsäätäjiä.

“Hyvin vähän tietoa vuoti julkisuuteen,” Juuso kommentoi. “On ollut melko haastavaa vaikuttaa [prosessiin]. Sain luonnollisesti joitakin tietoja tiimiltä heidän suunnitelmistaan ja annoin palautetta lainsäätäjille.”

“Arvelen olevani utelias samasta asiasta kuin kaikki muutkin: mikä palvelu saavuttaa 100 miljoonan euron säästöt.”

Viime viikolla Suomen hallitus ilmoitti päättäneensä kaventaa julkisten sosiaalihuoltopalvelujen kirjoa saavuttaakseen 100 miljoonan euron kustannussäästöt. Nämä säästöt ovat osa laajempaa kolmen miljardin euron finanssipoliittista sopeutusohjelmaa, jonka tarkoituksena on kaventaa budjettivajetta ja estää EU:n liiallisen alijäämämenettelyn käynnistyminen.

Perjantaina Tytti Tuppurainen, Sosialidemokraattisen Eduskuntaryhmän johtaja, kuvasi Juuson tietämättömyyttä hänen johtamansa hallinnonalan säästöistä “vertaansa vailla olevaksi.”

“On erittäin huolestuttavaa, että yksi hallituksen keskeisistä ministereistä näyttää olevan vain sivustakatsoja, kun päätöksiä tehdään hänen osastollaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on erittäin tärkeä tavallisille ihmisille,” Tuppurainen totesi.

Myös muut oppositiopuolueiden lainsäätäjät ilmaisivat huolensa Juuson kommentteista.

“Kun vastuullinen ministeri on täysin tietämätön, ja vaikuttaa siltä, että kukaan ei tiedä, mitä päätöksiä on tehty, herää kysymys, onko tällä hetkellä ketään ohjaksissa,” väitti Hilkka Kemppi (Keskusta).

Li Andersson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kuvasi Juuson haastattelua sekä uskomattomana että paljastavana X:llä. Hän korosti lainsäätäjien vastuuttomuutta, jotka ovat neuvotteluissa tavoittelemassa merkittäviä kustannussäästöjä sosiaalihuollon palveluissa arvioimatta niiden seurauksia. “Yhtä vastuutonta on, että vastuussa oleva ministeri valittaa tilannettaan ja syrjäytymistään sen sijaan, että puolustaisi omaa hallinnonalaansa,” hän kirjoitti sosiaalisen median alustalla, joka tunnettiin aiemmin nimellä Twitter.