Politiikka

Suomalaiset lainsäätäjät äänestävät lakon oikeuksien rajoitusten hyväksymisen puolesta

Pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallitus on saanut tarvittavan tuen eduskunnalta suunnitelmilleen poliittisten ja solidaarisuuslakkojen rajoittamiseksi, kertoo YLE.

Keskiviikkona kansanedustajat äänestivät lakipakettia, jossa 107 kannatti ja 57 vastusti. Eri mieltä olevat äänet tulivat kolmelta oppositioryhmältä – Vihreältä liitolta, Vasemmistoliitolta ja Sosiaalidemokraateilta.

Kaikki äänestyksessä läsnä olleet 91 hallituspuolueen jäsentä tukivat lakiehdotuksia, samoin kaikki 15 Keskustapuolueen edustajaa ja yksi Liike Nyt -edustaja. Kolmekymmentäviisi lainsäätäjää oli poissa äänestyksestä.

Lainsäädäntö rajoittaa poliittisten lakkojen keston enintään 24 tuntiin ja muiden poliittisten teollisuustoimien, kuten ylityö- ja vuoronvaihtokiellot, enintään kahteen viikkoon. Eduskunnan työllisyys- ja tasa-arvovaliokunta ehdotti useita muutoksia lainsäädäntöön, mukaan lukien 12 kuukauden jäähdyttelyjakso ennen saman syyn takia aloitettavien poliittisten teollisuustoimien jatkamista.

Lisäksi valiokunta määritteli kriteerit 200 euron sakon määräämiselle työntekijöille, jotka osallistuvat laittomiin lakoihin.

Rajoitusten voimaantulon ajankohta määritetään myöhemmin.

Lakiehdotukset ovat osa hallituksen toimenpiteitä, jotka ovat aiheuttaneet laajoja protesteja ammattiliittojen keskuudessa, mukaan lukien neljän viikon lakko, joka pysäytti tavarankäsittelyn tärkeissä vientisatamissa ja häiritsi tavaratoimituksia. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on arvioinut, että lakko vähensi bruttokansantuotetta useilla sadoilla miljoonilla euroilla.