Suomi

OP raportoi, että sijoittajat ovat palanneet Suomen kiinteistömarkkinoille

OP Financial Groupin mukaan sijoittajat ovat palanneet Suomen kiinteistömarkkinoille.

OP raportoi maanantaina, että huhtikuussa uusien vuokra-asuntolainahakemusten määrä kasvoi 27 prosenttia edellisvuodesta. Yli kaksi kolmasosaa, eli 71 prosenttia, hakemuksista tuli henkilöiltä, jotka harkitsevat ensimmäistä kiinteistösijoitustaan, mikä on 21 prosenttiyksikön nousu joulukuusta.

Merkittävimmät kasvut havaittiin Jyväskylässä, Rovaniemellä, Lahdessa, Oulussa ja Porissa.

OP:n asuntoluottojen johtaja Hanna Heinonen mainitsi, että sijoittajien paluu on positiivinen kehitys, erityisesti poikkeuksellisen heikon vuokranantajaluottovuoden jälkeen.

“Korkojen nousun jälkeen vaikutti siltä, että sijoittajat jättivät markkinat hetkeksi,” hän huomautti. “Korkojen nousu sai monet harkitsemaan muita sijoituksia, mutta nyt kun markkinat odottavat korkojen laskua, ihmiset näkevät jälleen potentiaalia kiinteistösijoituksissa.”

“Pitkään jatkunut kiinteistöjen hintojen lasku houkuttelee varmasti kiinteistösijoittajia takaisin markkinoille.”

Tilastokeskus ilmoitti 3. toukokuuta, että vanhojen asunto-osakkeiden hinnat laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 5,1 prosenttia edellisvuodesta, ja pääkaupunkiseudulla lasku oli 6,3 prosenttia. Lasku oli erityisen jyrkkä vähintään kolmen huoneen asunnoissa: 7,4 prosenttia koko maassa, 8,6 prosenttia suurissa kaupungeissa ja 9,4 prosenttia pääkaupunkiseudulla.

Samaan aikaan kiinteistönvälittäjien välittämien myyntien määrä väheni 12 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

OP korosti maanantaina, että vuokranantajaluottohakemukset ovat vaihdelleet merkittävästi viime vuosina. Hakemusten määrä oli huomattavan alhainen koronaviruspandemian ensimmäisinä kuukausina, mutta seuraava vuosi oli vilkkaampi kuin tämä vuosi.

Kaiken kaikkiaan finanssiryhmä kirjasi lähes 10 prosentin vuotuisen kasvun asuntolainahakemuksissa tammikuun ja maaliskuun välillä. OP on Suomen suurin asuntoluottojen tarjoaja.