Politiikka

HS: Sosiaalidemokraattien tuki nousee kahdeksan vuoden huippuunsa

Sosiaalidemokraattinen puolue on vahvistanut asemansa Suomen johtavana poliittisena puolueena, kertoo Helsingin Sanomien tekemä tuore mielipidemittaus.

Keskiviikkona Helsingin Sanomat paljasti, että pääoppositiopuolueen suosio on noussut 1,1 prosenttiyksikköä 22,7 prosenttiin huhtikuun puolivälistä lähtien, antaen sille lähes kolmen pisteen etumatkan kärjessä Kansallisen Kokoomuksen edellä.

Kyselytulokset osoittavat, että puolue on kasvattanut suosiotaan erityisesti naisten keskuudessa, samalla kun se jatkaa suosituimpana vaihtoehtona yli 65-vuotiaiden keskuudessa.

Sosiaalidemokraattinen puolue ei ole saavuttanut näin vahvaa suoritusta mielipidemittauksissa tammikuun 2016 jälkeen. Poliittinen tilanne tuolloin oli verrattavissa nykyiseen, maata hallitsi oikeistolainen koalitio, johon kuuluivat Keskusta, Perussuomalaiset ja Kansallinen Kokoomus.

Kansallisen Kokoomuksen tuki pysyi 19,9 prosentissa toista kuukautta peräkkäin.

Perussuomalaiset puolestaan ovat kokeneet merkittävää laskua kannatusmittauksissa, pudoten 1,6 prosenttiyksikköä 16,2 prosenttiin, kun yhä useampi sen tukijoista on alkanut vetäytyä sivuun. Helmikuussa oikeistolainen populistipuolue oli 19,6 prosentin vastaajien ensisijainen valinta.

Kysely, jonka Verian toteutti 15. huhtikuuta ja 17. toukokuuta välisenä aikana, ajoittui hallituksen kehysriiheen, joka päättyi merkittäviin taloudellisiin sopeutustoimiin, vaikuttaen monien äänestäjien, eläkeläisten mukaan lukien, arkeen, sekä ampumistapaukseen, jossa oli osallisena entinen Perussuomalaisten jäsen, Timo Vornanen.

Keskustan kannatus nousi 0,8 prosenttiyksikköä 12,1 prosenttiin, kun taas Vasemmistoliiton ja Vihreän liiton kannatus laski 0,3 prosenttiyksikköä 9,3 ja 7,8 prosenttiin vastaavasti. Sekä Kristillisdemokraatit että Liike Nyt näkivät pieniä nousuja kannatuksessaan, edellisen noustessa 4,1 prosentista 4,2 prosenttiin ja jälkimmäisen 2,0 prosentista 2,2 prosenttiin.

Ruotsalaisen kansanpuolueen tuki laski 0,4 prosenttiyksikköä 3,4 prosenttiin. Tämän seurauksena hallituskoalitiolla on nyt 43,7 prosentin kannatus kansan keskuudessa.

Kyselyyn haastateltiin 2 484 henkilöä, mikä tuotti noin kahden prosenttiyksikön virhemarginaalin.