Kreatiini on luonnollinen aine, jota löytyy lihassoluista ja joka auttaa tuottamaan energiaa lihasten supistumisen aikana. Sitä syntyy elimistössä, erityisesti maksassa, munuaisissa ja haimassa, ja sitä saadaan myös ravinnosta, kuten lihasta ja kalasta. Kreatiinin pääasiallinen tehtävä on varastoida energiaa lihaksille adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodossa, joka on solujen pääasiallinen energialähde. Urheilijat ja kehonrakentajat käyttävät usein kreatiinilisää parantaakseen suorituskykyään ja nopeuttaakseen lihasten kasvua, koska sen on osoitettu auttavan lisäämään lihasmassaa ja parantamaan anaerobista suorituskykyä.

Kreatiniinitasot

Kreatiniinitasot veressä ovat tärkeä mittari, jota käytetään arvioimaan munuaisten toimintaa. Kreatiniini on jätetuote, joka syntyy lihasten normaalissa aineenvaihdunnassa käytettävän kreatiinin hajoamisesta. Normaalit kreatiniinitasot vaihtelevat yksilöllisesti, mutta yleensä ne ovat aikuisilla miehillä noin 74–110 µmol/l ja naisilla 60–100 µmol/l. Korkeat kreatiniinitasot voivat viitata munuaisten toimintahäiriöön tai munuaissairauteen, koska munuaisten heikentyessä ne eivät pysty poistamaan kreatiniinia tehokkaasti verenkierrosta. Matalat tasot voivat johtua vähäisestä lihasmassasta tai harvinaisista sairauksista. Lääkäri voi määrätä kreatiniinitason mittauksen osana rutiininomaista terveystarkastusta tai kun on syytä epäillä munuaissairautta.

Mitä kreatiini tekee?

Kreatiini on luonnossa esiintyvä aine, joka toimii tärkeänä energialähteenä erityisesti lihassolujen nopeissa ja voimakkaissa supistuksissa. Sen päätehtävä on auttaa uudistamaan adenosiinitrifosfaattia (ATP), joka on solun pääasiallinen energiamolekyyli. Kreatiini varastoituu lihaksiin fosfokreatiinina, joka voi nopeasti luovuttaa fosfaattiryhmän ADP:lle (adenosiinidifosfaatti), muuntaen sen takaisin ATP:ksi. Tämä prosessi mahdollistaa lihasten nopean ja tehokkaan energiantuoton, mikä on erityisen hyödyllistä lyhytkestoisen ja suuritehoisen fyysisen suorituksen aikana, kuten sprintissä tai painonnostossa. Kreatiinin käyttö lisäravinteena voi parantaa lihasten suorituskykyä, nopeuttaa palautumista, lisätä lihasmassaa ja vähentää väsymystä intensiivisen harjoittelun aikana.

Kreatiinin sivuvaikutukset

Tässä ovat kreatiinin sivuvaikutukset:

 1. Veden kertyminen kehoon: Kreatiinin käyttö voi aiheuttaa veden kertymistä lihaksiin, mikä voi johtaa painonnousuun ja turvotukseen.
 2. Vatsavaivat: Jotkut käyttäjät kokevat vatsakipua, pahoinvointia ja ripulia, erityisesti suurten kreatiiniannosten yhteydessä.
 3. Lihaskrampit ja jäykkyys: Harvinaisempia, mutta mahdollisia oireita ovat lihaskrampit ja jäykät lihakset.
 4. Munuaisongelmat: Pitkäaikainen suurten annosten käyttö voi rasittaa munuaisia ja mahdollisesti pahentaa olemassa olevia munuaissairauksia.
 5. Dehydraatio: Kreatiinin käyttö saattaa lisätä nesteen tarvetta, ja dehydraation riski voi kasvaa, ellei nesteytystä huolehdita asianmukaisesti.
 6. Elektrolyyttien epätasapaino: Kreatiinin aiheuttama veden kertyminen voi häiritä kehon elektrolyyttitasapainoa.

Kreatiinin hyödyt

Tässä ovat kreatiinin hyödyt:

 • Suorituskyvyn parantaminen: Kreatiini lisää lihasvoimaa ja nopeutta, mikä parantaa suorituskykyä erityisesti voimaa ja nopeutta vaativissa urheilusuorituksissa.
 • Lihasten kasvu: Kreatiini edistää lihasproteiinisynteesiä ja auttaa näin lisäämään lihasmassaa.
 • Nopeampi palautuminen: Kreatiini auttaa nopeuttamaan palautumista liikuntasuorituksen jälkeen, vähentäen lihasten kipua ja väsymystä.
 • Energia-aineenvaihdunnan tehostuminen: Kreatiini tehostaa energiantuotantoa lihaksissa, mikä mahdollistaa pidemmät ja tehokkaammat harjoitusjaksot.
 • Kognitiivisten toimintojen tuki: Tutkimukset ovat osoittaneet, että kreatiini voi parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja reaktionopeutta, erityisesti stressaavissa tilanteissa tai väsymyksen aikana.
 • Tuki ikääntyville: Kreatiinin on havaittu edistävän lihasvoimaa ja -toimintaa ikääntyneillä, mikä voi auttaa parantamaan heidän fyysistä toimintakykyään ja elämänlaatuaan.

Mikä on P-kreatiini?

P-kreatiini, eli plasmakreatiini, on veren kreatiinipitoisuuden mitta, joka antaa tietoa lihasten aineenvaihdunnan tilasta ja voi auttaa arvioimaan lihassairauksien läsnäoloa. Veren kreatiinipitoisuus ei yleensä ole ensisijainen indikaattori sairauksien diagnosoinnissa, mutta se voi tarjota hyödyllistä tietoa, kun sitä tarkastellaan yhdessä muiden testien, kuten kreatiniinikinaasi- ja ureapitoisuuksien kanssa. Korkeat P-kreatiinitasot voivat viitata lihasvaurioon tai lihasten aktiiviseen hajoamiseen, mikä on tyypillistä tietyissä neuromuskulaarisissa sairauksissa. Alhaiset tasot voivat olla merkki lihasmassan vähenemisestä tai muista aineenvaihdunnallisista ongelmista. P-kreatiinimittauksen käyttö voi auttaa seuraamaan tietyille sairauksille tehtävien hoitojen tehokkuutta tai arvioimaan lihasten kuntoa tietyissä kliinisissä tilanteissa.

Mitä on kreatiinimonohydraatti?

Kreatiinimonohydraatti on yleisin ja tutkituin kreatiinin muoto ravintolisissä. Se koostuu kreatiinimolekyylistä, johon on liitetty yksi vesimolekyyli, mikä tekee siitä erittäin vakaa ja tehokas kehon imeytymisessä. Kreatiinimonohydraatti auttaa lisäämään lihasten fosfokreatiinin varastoja, mikä on olennaista nopean energian tuotannossa, kuten lyhytkestoisissa, suuritehoisissa fyysisissä aktiviteeteissa. Käyttäjät raportoivat usein merkittäviä parannuksia voimassa, suorituskyvyssä, lihasmassan kasvussa ja palautumisnopeudessa tämän lisäravinteen säännöllisen käytön yhteydessä. Sen turvallisuusprofiili on hyvä, ja se soveltuu monenlaisille käyttäjille urheilijoista kuntoilijoihin. Kreatiinimonohydraatti on myös taloudellinen valinta, sillä se on yksi markkinoiden edullisimmista ja tehokkaimmista kreatiinilisämuodoista.

Mikä on Puhdistamo kreatiini?

Puhdistamo Kreatiini on suomalaisen Puhdistamo – Real Foods Oy:n valmistama kreatiinilisä, joka tunnetaan puhtaudestaan ja korkeasta laadustaan. Tämä tuote sisältää 100% puhdasta kreatiinimonohydraattia, joka on suosittu valinta urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa, jotka haluavat parantaa suorituskykyään ja edistää lihasmassan kasvua. Puhdistamon kreatiini on valmistettu ilman ylimääräisiä lisäaineita tai täyteaineita, mikä takaa tuotteen puhtauden ja tehokkuuden. Sen käyttö auttaa lisäämään lihasten fosfokreatiinin varastoja, mikä mahdollistaa pidempään kestävän ja intensiivisemmän harjoittelun. Puhdistamon kreatiini on myös helppo sekoittaa nesteisiin, ja se imeytyy nopeasti, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan niille, jotka etsivät nopeita ja näkyviä tuloksia harjoittelustaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miksi kreatiinilisää kannattaa käyttää?

Kreatiinilisän käyttö voi parantaa lyhytkestoista suorituskykyä ja lihasvoimaa, nopeuttaa palautumista, lisätä lihasmassaa ja parantaa aivojen toimintaa.

Voivatko kaikki käyttää kreatiinia turvallisesti?

Suurin osa ihmisistä voi käyttää kreatiinia turvallisesti, mutta henkilöiden, joilla on munuaissairaus tai jotka käyttävät tiettyjä lääkkeitä, tulisi keskustella lääkärinsä kanssa ennen kreatiinin käyttöä.

Miten kreatiinilisä vaikuttaa painoon?

Kreatiinin käyttö voi johtaa aluksi painon nousuun, koska se sitoo vettä lihaksiin, mutta tämä on yleensä väliaikaista.

Onko kreatiinin käytöllä ikärajoituksia?

Kreatiinia ei yleensä suositella alle 18-vuotiaille, koska nuorten pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa.

Miten kreatiinia tulisi säilyttää?

Kreatiinia tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa suoralta auringonvalolta suojattuna.

Voiko kreatiini parantaa aivojen toimintaa?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kreatiini voi parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja ongelmanratkaisukykyä, erityisesti stressaavissa olosuhteissa ja vanhemmilla aikuisilla.

Kuinka nopeasti kreatiinin vaikutukset näkyvät?

Kreatiinin vaikutukset voivat alkaa näkyä jo muutaman päivän säännöllisen käytön jälkeen, mutta optimaaliset tulokset saavutetaan yleensä 3-4 viikon käytön jälkeen.

Mikä on kreatiinin latausvaihe ja onko se tarpeellinen?

Latausvaihe tarkoittaa suurempien kreatiiniannosten käyttöä ensimmäisen viikon ajan, mikä voi nopeuttaa lihasten kreatiinivarastojen täyttymistä. Tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta se voi nopeuttaa tulosten saamista.