Suomi

Helsingin 17 alueella yksityisten ilotulitteiden käyttö on kielletty uudenvuoden juhlinnan aikana

HELSINGIN KAUPUNKI on jälleen kieltänyt ilotulitteiden käytön yksityishenkilöille kaupungin keskustan vilkkaimmilla alueilla sekä useilla aukioilla ja markkinapaikoilla, jotka sijaitsevat keskustan ulkopuolella, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen verkkosivuilla on yksityiskohtainen luettelo paikoista, joissa yksityishenkilöiden ilotulitteiden käyttö ei ole sallittua.

Osasto selitti tiedotteessa, että kielto on tarkoitettu suojelemaan sekä ihmisiä että omaisuutta vahingoilta, jotka saattavat johtua vuoden loppuun liittyvistä juhlista, ja myös vähentämään ilotulitteiden muita negatiivisia vaikutuksia, kuten melua, savua ja roskaa.

Muilla pääkaupungin alueilla yksityishenkilöillä on lupa käyttää ilotulitteita 31. joulukuuta kello 18:00 alkaen aina 1. tammikuuta kello 02:00 saakka.

Helsingin uudenvuoden juhlat järjestetään Kansalaistorin aukiolla, Oodi Keskuskirjaston vieressä. Odottavien voimakkaiden tuulien vuoksi perinteistä ilotulitusnäytöstä ei järjestetä. Sen sijaan järjestetään pyrotekninen esitys, joka on osa konserttia, jossa esiintyvät Bess, Käärijä ja Vilma Alina.

Viime vuonna ilotulitusnäytös jouduttiin perumaan voimakkaiden tuulten vuoksi.

Helsingin Tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula selitti Helsingin Sanomille, että pyrotekninen esitys muistuttaa visuaalisesti ilotulitusnäytöstä, mutta siinä ei ole kovia räjähdyksiä. Lisäksi sitä ei näe yhtä kaukaa kuin perinteisiä ilotulitteita, koska liekit nousevat vain korkeintaan 50 metrin korkeuteen.

“Ihmiset ovat perinteisesti katsoneet ilotulituksia Linnanmäen kallioilta, mutta pyroteknistä esitystä ei näe niin kaukaa. Se on suunnattu ensisijaisesti konserttiyleisölle,” hän huomautti.

Hän lisäsi, että virallinen esitys, olipa se sitten ilotulitteilla tai pyrotekniikalla, tarjoaa vakuuttavan syyn ihmisten olla ostamatta omia ilotulitteitaan. Tämän seurauksena tämä lähestymistapa auttaa kaupunkia vähentämään lemmikkien kokemaa stressiä ja vähentämään uudenvuoden aikaan hätäpalveluiden kuormitusta.

“Onkelmana on, että pahimmillaan amatöörit laukaisevat ilotulitteita kaduilla jopa kahdeksan tuntia.”