Normaali verenpaine tarkoittaa verenpaineen tasoa, joka ei aiheuta terveysriskejä. Normaaliarvojen katsotaan olevan alle 120/80 mmHg. Numerot kuvastavat systolista (ylempi numero) ja diastolista (alempi numero) painetta. Systolinen paine kuvaa sydämen pumppaaman veren painetta valtimoissa sydämen supistuessa, ja diastolinen paine kuvaa verenpainetta sydämen lepovaiheessa. On tärkeää ylläpitää normaalia verenpainetta terveiden elintapojen, kuten tasapainoisen ruokavalion, säännöllisen liikunnan ja terveiden elämäntapojen avulla. Verenpaineen säännöllinen seuranta auttaa tunnistamaan mahdolliset terveysongelmat ajoissa.

Terve verenpaine iän mukaan

Terve verenpaine vaihtelee iän mukaan vastasyntyneistä nuoriin. Taulukossa luetellaan sekä systolinen (systolinen) että diastolinen (diastolinen) verenpainealueet:

IkäryhmäSystolinen (mmHg)Diastolinen (mmHg)
Vastasyntyneet (alle 1 kk)60–9020–60
Vauvat (1–12 kk)80–10050–70
Taaperot (1–3 vuotta)90–10555–70
Esikoululaiset (3–5 vuotta)|95–11060–75
Kouluikäiset lapset (6–12 vuotta)100–12060–80
 • Vastasyntyneet (alle 1 kk): Vastasyntyneiden verenpaine voi vaihdella huomattavasti, ja sitä tulee seurata tarkasti.
 • Vauvat ja taaperot: Tässä ikäryhmässä verenpaine nousee vähitellen iän myötä.
 • Esikoululaiset ja kouluikäiset: Verenpaineen nousu jatkuu iän myötä ja lähestyy aikuisen alarajoja.
 • Nuoret: Murrosiässä, nuorten verenpaine lähestyy aikuisten verenpaineen tasoa.

Terve verenpaine vaihtelee eri ikäryhmissä 15-vuotiaista aikuisiin aina 59-vuotiaisiin asti. Taulukossa luetellaan sekä systolinen (systolinen) että diastolinen (diastolinen) verenpaine:

IkäryhmäSystolinen (mmHg)Diastolinen (mmHg)
15 vuotta        105–135          60–85             
18–39 vuotta     110–135          70–85             
40–59 vuotta     110–145          70–90             
 • 15 vuotta: Tässä iässä nuorten verenpaine voi vaihdella murrosiän ja yksilöllisten erojen mukaan.
 • 18–39 vuotta: Aikuisten alkuvaiheessa verenpaineen tulisi pysyä melko vakiona, ja tähän ikäryhmään kuuluu yleensä terveitä aikuisia.
 • 40–59 vuotta: Tässä ikäryhmässä verenpaine voi alkaa nousta iän myötä, ja seuranta on tärkeää terveysriskien hallinnan kannalta.

Normaali verenpaine 60-vuotiaalla

Normaali verenpaine 60-vuotiaalla voi yleensä olla hieman korkeampi kuin nuoremmilla aikuisilla. Terveellä 60-vuotiaalla systolinen verenpaine (ylempi luku) on tyypillisesti välillä 110-145 mmHg ja diastolinen verenpaine (alempi luku) 70-90 mmHg. Iän myötä verisuonten elastisuus vähenee, mikä voi johtaa verenpaineen lievään nousuun. Tämän vuoksi on tärkeää seurata säännöllisesti verenpainetta ja ylläpitää terveellisiä elämäntapoja, kuten tasapainoista ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa, verenpaineen hallitsemiseksi.

Normaali verenpaine 70-75 vuotiaana

Normaali verenpaine 70-75 vuotiaana  voi vaihdella, mutta yleisesti hyväksyttyjä arvoja ovat systolinen verenpaine 120-145 mmHg ja diastolinen verenpaine 70-90 mmHg. Iän myötä verisuonten joustavuuden väheneminen voi nostaa verenpainetta, mikä tekee tärkeäksi terveellisten elämäntapojen ylläpidon ja säännöllisen verenpaineen seurannan. Sopivat verenpainearvot voivat vaihdella yksilöllisesti, ja niiden määrittelyssä tulee ottaa huomioon henkilön yleinen terveydentila ja mahdolliset muut sairaudet.

Miten ylläpitää normaalia verenpainetta

 • Tasapainoinen ruokavalio: Syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja vähärasvaisia proteiinin lähteitä. Vältä suolaisia ja prosessoituja ruokia.
 • Säännöllinen liikunta: Pyri harrastamaan kohtuullista liikuntaa, kuten kävelyä, uimista tai pyöräilyä, vähintään 150 minuuttia viikossa.
 • Painonhallinta: Ylläpidä terveellistä painoa. Liikakilot voivat nostaa verenpainetta.
 • Alkoholin kulutuksen rajoittaminen: Juo alkoholia kohtuudella. Suositeltava maksimimäärä on yksi annos päivässä naisille ja kaksi annosta miehille.
 • Tupakoinnin lopettaminen: Tupakointi voi heikentää verisuonten terveyttä ja nostaa verenpainetta.
 • Stressinhallinta: Harjoittele stressin hallintaa esimerkiksi meditaation, syvän hengityksen tai joogan avulla.
 • Säännölliset terveystarkastukset: Tarkista verenpaine säännöllisesti, varsinkin jos sinulla on verenpaineeseen vaikuttavia riskitekijöitä.

Lue myös: