Politiikka

Orpon Finns-puoluetta koskevat kommentit ovat kohdanneet vastustusta opposition kansanedustajilta

Eduskunnan opposition jäsenet ovat kritisoineet pääministeri Petteri Orpoa (Kok) hänen kommentistaan koskien Perussuomalaisia.

Politico-lehden haastattelussa viime viikolla Orpo mainitsi, että huolimatta viime kesänä puolueen ympärillä velloneista rasismikohuista, yhteistyö oikeistopopulistisen puolueen kanssa on onnistunut, mikä johtuu osittain ministerisalkkujen tarjoamisen tuomasta maltillisuudesta.

Hänet siteerattiin Brussels Playbookissa, Politico-lehden uutiskirjeessä, joka keskittyy Brysselin tapahtumiin, sanomalla: “En pidä heitä enää äärioikeistolaisena puolueena.”

Ajatus siitä, että hallitusmahdollisuudet saavat äärioikeistopuolueet lieventämään kantojaan, on kiistanalainen. Sen sijaan poliittiset asiantuntijat ovat tunnistaneet keskinäisen normalisointiprosessin. Tämä käsittää äärioikeistopuolueiden näennäisen retoriikan lieventämisen, samalla kun keskusta-oikeistolaiset ryhmät omaksuvat äärioikeiston ideoita ja retoriikkaa estääkseen äänien menettämisen äärimmäisemmille puolueille, näin ollen normalisoiden näitä näkökulmia.

Nasima Razmyar, Sosiaalidemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja, on ilmaissut, että Orpon perustelut eivät päde Suomessa.

“Orpo ilmoitti kansainväliselle lehdistölle, että hallitusvastuun kantaminen on maltillistanut Perussuomalaisten kantaa. Olen skeptinen, että tällainen näkemys on laajalti hyväksytty maassamme. On ilmeistä, että Perussuomalaiset ja Kansallinen Kokoomus ovat tulleet lähemmäs toisiaan, mutta Perussuomalaisten suuntaan,” hän kommentoi X:ssä.

Ville Niinistö (Vihreät), Euroopan parlamentin jäsen, uskoo myös, että Perussuomalaiset ovat vaikuttaneet Kansallisen Kokoomuksen konservatiiviseen siipeen muutoksen suuntaan.

Pääministerin mielipiteet herättivät myös epäuskoisen reaktion Mikkel Näkkäläjärveltä, Sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteeriltä.

“Orpo aikoo järjestää pyöreän pöydän keskustelun tasa-arvosta ja syrjinnän vastaisuudesta. Hänen pitäisi ehkä ensin tarkastella omia asenteitaan koalitiokumppaneitaan kohtaan. Pääministeri kehuskelee kansainvälisesti, että Perussuomalaiset ovat pehmentyneet. Tällaiset väitteet eivät tule saamaan hyvää vastaanottoa Suomessa,” hän huomautti.

Johanna Vuorelma, Helsingin yliopiston poliittisen tieteen tutkija, pitää Orpon näkökulmaa merkittävänä: “Aluksi Orpo julisti, että Perussuomalaisia ei enää pidetä äärioikeistolaisena puolueena. Tämä viittaa siihen, että hän on aiemmin pitänyt sitä äärioikeistolaisena, mutta nyt näkee puolueen muuttuneen, kiitos hallitusvastuun,” hän analysoi. “Lisäksi ministerisalkkujen jakaminen oli tarkoitettu maltillistamaan [puoluetta] – mutta missä on näyttö tästä maltillisuudesta?”

Euroopan kansanpuolueen (EPP) kongressissa Bukarestissa, Romaniassa, 6.–7. maaliskuuta Orpo keskusteli Politicon kanssa Suomen tavoitteista EU:ssa. Hän paljasti, että Suomi on erityisen kiinnostunut turvallisuuteen tai kilpailukykyyn liittyvän salkun saamisesta tulevassa Euroopan komissiossa.