Suomi

Suomen Ilmailuliitto on vahvistanut osallistuvansa lakoihin, jotka on suunniteltu 1.–2. helmikuuta

Tiistaina Suomen Ilmailuliiton (IAU) hallitus päätti järjestää työnseisauksia osana laajoja poliittisia lakkoja, jotka on suunniteltu 1.–2. helmikuuta.

Nämä neljän tunnin työkeskeytykset koskevat liiton jäseniä, jotka ovat mukana maapalveluissa, kuten matkatavaroiden käsittelyssä, jäänpoistossa ja matkustajapalveluissa, sekä niitä, jotka työskentelevät lentokoneiden catering-palveluissa ja lentorahtipalveluissa eri lentoyhtiöille.

Järjestettynä protestina pääministeri Petteri Orpon (KOK) hallituksen työmarkkinareformeja ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan, työnseisaukset on pääasiassa ajoitettu kello 14–18 välille 1. ja 2. helmikuuta.

Valtion enemmistöomistama suomalainen lentoyhtiö Finnair on tunnustanut, että eri ammattiliittojen suunnittelemat teollisuustoimet valitettavasti johtavat merkittäviin häiriöihin sen lentotoiminnassa, mikä tekee peruutukset välttämättömiksi. Lentoyhtiö on sitoutunut ilmoittamaan suoraan kaikille näistä häiriöistä tai peruutuksista vaikuttuneille matkustajille tekstiviestitse tai sähköpostitse.

Finnair on ilmoittanut, että 31. tammikuuta ja 3. helmikuuta välille suunnitellut lennot voidaan uudelleenjärjestää tai siirtää, viimeistään 15. maaliskuuta asti.

Lisäksi useat muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet lakkoja ja teollisuustoimia protestina sille, mitä ne pitävät palkansaajien aseman heikentämisenä. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto (PAM) on julistanut lakon, joka vaikuttaa laajaan valikoimaan hotelleja, ravintoloita ja vähittäismyyntipaikkoja, kuten Lidl-, Kesko- ja S-ryhmän supermarketteihin. Torstaina Suomen Teollisuusliitto ilmoitti, että noin 60 000 sen jäsentä osallistuu lakkoiluun 700 eri paikassa ympäri Suomea 1.–2. helmikuuta. Liiton puheenjohtaja Riku Aalto arvioi, että lakot vaikuttavat maan teollisuustuotannon suurimpaan osaan, mutta vahvisti, että hätätyöt ja julkisen turvallisuuden takaamiseen tarvittavat työt eivät ole vaarassa.