Politiikka

Halla-ahon kannatus kasvaa avaten mahdollisuuden paikkaan toisella kierroksella

JUSSI HALLA-AHO (PS) on nyt tiukasti kilpailemassa paikasta tulevien presidentinvaalien toisella kierroksella, hänen suosionsa noustessa 13 prosentista 18 prosenttiin viime kuukauden aikana, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Tämän seurauksena Halla-aho on nyt lähes tasaväkisessä asemassa kärkiehdokkaiden, Alexander Stubbin (Kokoomus) ja Pekka Haaviston (Vihreät) kanssa.

Kyselyn mukaan sekä Stubbin että Haaviston suosio on laskenut kampanjoinnin loppuvaiheessa, Stubbin laskien 24 prosentista 22 prosenttiin ja Haaviston 22 prosentista 20 prosenttiin.

Kun analyysista poistettiin vastaajat, jotka eivät olleet täysin varmoja äänestämisestään vaaleissa, Stubbin suosio nousi takaisin 24 prosenttiin ja Haaviston 23 prosenttiin. Niiden vastaajien keskuudessa, jotka sanoivat varmasti käyttävänsä äänioikeuttaan, Halla-ahon tuki pysyi 18 prosentissa.

Olli Rehnin (Keskusta) kannatus on sillä välin kasvanut kolmella pisteellä 12 prosenttiin. Sekä Halla-aho että Rehn ovat nousseet kyselyssä, koska heidän omien puolueidensa tuki on kasvanut. Sosiaalidemokraattien tukijat ovat päinvastoin jakanut tukensa useille ehdokkaille, Haaviston ollessa suosituin Jutta Urpilaisen (SDP) yli.

Muut presidenttiehdokkaat ovat suurelta osin pysyneet paikallaan viime kuukauden aikana. Li Andersson (LA) on kyselyssä kuuden prosentin kannatuksessa, Urpilainen viidessä prosentissa, Mika Aaltola kolmessa prosentissa ja sekä Sari Essayah (KD) että Harry Harkimo (MN) molemmat yhdessä prosentissa.

Verian toteutti kyselyn, johon osallistui 1 008 henkilöä 17.–20. tammikuuta.

Kyselyssä vastaajilta pyydettiin myös valitsemaan suosikkinsa useista mahdollisista toisen kierroksen koitoksista. Näissä kaksintaisteluissa Stubb voittaisi kaikki muut ehdokkaat, saaden 55 prosenttia äänistä Haavistoa vastaan, 53 prosenttia Rehniä vastaan ja 69 prosenttia Halla-ahoa vastaan. Sen sijaan Haavisto kärsisi kapean, kahden pisteen tappion Rehniä vastaan.

Kyselyyn osallistuneista seitsemänkymmentä prosenttia ilmoitti varmasti äänestävänsä, ja seitsemäntoista prosenttia sanoi todennäköisesti äänestävänsä hypoteettisessa toisen kierroksen vaalissa Stubbin ja Haaviston välillä.

Kysely osoitti, että jotkut äänestäjät saattavat pidättäytyä äänestämästä toisella kierroksella, jos heidän suosikkiehdokastaan ei ole mukana. Tämä äänestämättä jättämisen taipumus oli erityisen huomattava Perussuomalaisten tukijoiden keskuudessa.

Kyselyn tulosten perusteella ensimmäisen kierroksen äänestysprosentin odotetaan olevan erittäin korkea, sillä 79 prosenttia vastaajista ilmoitti varmasti äänestävänsä tai jo äänestäneensä ennakkoon. Vain 14 prosenttia vastaajista sanoi todennäköisesti äänestävänsä, kun taas kolme prosenttia mainitsi todennäköisesti ja kaksi prosenttia varmasti jättävänsä äänestämättä.

Tuloksiin liittyy enintään 3,1 prosenttiyksikön virhemarginaali. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta ensimmäisen kierroksen äänistä, toinen kierros kahden suosituimman ehdokkaan välillä pidetään sunnuntaina 11. helmikuuta.