Suomi

Suomen pilvisimmät paikat: Foreca esittelee 100 pilvisintä kaupunkia

Marraskuu tuo mukanaan vuoden synkimmän ja pimeimmän ajan, ja johtava sääpalvelu Foreca on tuonut esiin ne Suomen alueet, joita pilvinen sää vaikuttaa eniten. Listan kärjessä ovat pohjoiset kaupungit Kemi, Tornio ja Iisalmi.

Identifioidakseen Suomen “harmaimmat” paikat, Foreca käytti ‘harmausindeksiä’.

Indeksi laadittiin ottaen huomioon tekijöitä, kuten keskimääräinen pilvisyys, kosteustasot, sademäärät ja marraskuun aikana saatu päivänvalo. Huomionarvoisesti Pohjois-Suomessa sijaitsee kolme viidestä harmaimmasta kaupungista.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas selvensi, “Pohjanlahden alueella päivänvalon kesto on rajoitettu, mikä johtaa joissakin Suomen korkeimpiin keskimääräiseen pilvisyys- ja suhteellisen kosteuden tasoihin marraskuussa. Vähäisen auringonvalon vuoksi Pohjois-Suomessa haihtuminen on niukkaa. Siksi merestä tuleva kosteus muuttuu helposti pilviksi ja sumuksi, erityisesti Kemin ja Tornion alueilla, korostaen alueen harmautta.”

Samaan aikaan Salo on nimetty Etelä-Suomen harmaimmaksi kaupungiksi, ja muita eteläisiä paikkoja, kuten Loviisa, Lohja ja Porvoo, ovat myös kärkikymmenikössä. Salon sijoitukseen vaikuttaa voimakkaasti sen runsas sademäärä, erityisesti syksyn loppua kohti. “Mitä lähempänä olet Suomenlahden rannikkoa, sitä suurempi on marraskuun sademäärä,” Mäntykannas selittää.

Mielenkiintoisesti Helsinki, joka kuusi vuotta sitten nimettiin Euroopan harmaimmaksi pääkaupungiksi tutkimuksessa, on nykyisessä kansallisessa vertailussa sijalla 37. Mäntykannas huomauttaa, “Ottaen huomioon Helsingin sijainnin Suomenlahdella, voisi odottaa, että se sijoittuisi korkeammalle. Kuitenkin pidemmät päivänvaloajat ja pienemmät pilvisyys- ja kosteusarvot johtivat alempaan harmausluokitukseen,” vihjaillen, että kansainvälisissä pääkaupunkivertailuissa Helsinki voisi silti olla harmaisin.

Erityisellä tavalla tätä “harmautta” omaksuen Hartwall Original Long Drink, jota usein pidetään Suomen kansallisjuomana, on merkinnyt vuoden harmaimman päivän. Tänä vuonna se ajoittuu 11. marraskuuta. Rajattu erä tölkkejä, jotka on koristeltu erottuvilla raidoilla edustaen 100:aa harmainta kaupunkia, on saatavilla kaupoissa ja ravintoloissa.

Hartwallin kategoriapäällikkö Heidi Rantala lausui, “Long Drinkin symboloima harmaa sää ei ole surun aihe, vaan pikemminkin ylpeyden! Haluamme korostaa tätä esittelemällä Suomen harmaimmat kaupungit. Oman kotikaupunkisi löytäminen tölkin kyljestä on syy juhlaan ja maljan nostoon.”

Tätä näkemystä tukevana Mäntykannas jatkoi, “Talvinen harmaus tarjoaa useita etuja – se vähentää äärimmäisten kylmien jaksojen todennäköisyyttä, parantaa ilmanlaatua ja auttaa hallitsemaan sähkölaskuja.”

Niille, jotka ovat kiinnostuneita selvittämään oman kaupunkinsa sijoituksen, Hartwallin verkkosivusto tarjoaa kattavan luettelon, joka mahdollistaa eri suomalaisten paikkakuntien vertailun.