Suomi

Taloustieteilijä: Inflaation vuoksi keskituloisten ostovoima on heikentynyt 5 200 eurolla

Suomalaisten työntekijöiden todelliset ansioita ovat saattaneet nousta viime vuoden lopulla, mutta ne ovat edelleen huomattavasti alhaisemmat kuin vuoden 2021 jälkipuoliskolla havaitut korkeimmat tasot.

Tilastokeskus julkaisi perjantaina alustavia tietoja, joiden mukaan lokakuusta joulukuuhun 2023 ansioituneiden todelliset palkat kasvoivat 1,0 prosenttia, kun taas nimellispalkat nousivat 5,8 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Todelliset ansioit saavuttivat korkeimman tasonsa vuoden 2021 toisella neljänneksellä, minkä jälkeen ne laskivat seitsemän perättäisen neljänneksen ajan kuluttajahintojen noustessa. Toipuminen alkoi viime vuoden toisella neljänneksellä, jota ajoi palkankorotukset ja erityisbonukset, jotka oli sovittu aikaisemmissa kollektiivisissa neuvotteluissa.

Lokakuusta joulukuuhun todelliset ansioit olivat edelleen 5,8 prosenttia alhaisemmat kuin niiden huippu vuonna 2021.

Ekonomisti Hannu Nummiaro Lähi-Tapiolasta huomautti, että kuluttajahintojen nousu kumosi 14 vuoden ajan tapahtuneet parannukset kuluttajien ostovoimassa viime vuoden alkuun mennessä. Hän arvioi, että keskituloisten elintaso laski yhteensä 5 200 eurolla ostovoiman heikentymisen seurauksena vuosien 2021 ja 2023 välillä.

Hän korosti, “Tyypilliselle palkansaajalle hintojen nousu on merkinnyt käytännössä yhden ja puolen kuukauden palkan menettämistä.” Vaikka hintapaineet ovatkin viime aikoina helpottuneet ja elintaso alkanut jälleen nousta, menetetyn takaisin saaminen vie jonkin aikaa. Kun otetaan huomioon, että asuntolainojen ja kulutusluottojen korot muodostivat 2,7 prosenttiyksikköä inflaatiosta, joka oli joulukuussa 3,6 prosenttia, velkaa omaavilla kotitalouksilla saattaa kestää 36–38 kuukautta ja velattomilla kotitalouksilla 18–24 kuukautta paikata ostovoiman aukko.