Politiikka

Tuki Suomen hallituskoalitiolle laskee kolmella pisteellä

Viimeisimmässä YLE:lle Taloustutkimuksen suorittamassa kyselyssä PERUSSUOMALAISET puolue koki suurimman laskun.

Yleisön tuki nykyiselle, populistiselle oikeistopuolueelle laski kahdella prosenttiyksiköllä edellisestä kyselystä, saavuttaen 18,0 prosenttia, laskun ollessa erityisen merkittävää miesten keskuudessa, mikä viittaa siihen, että presidentinvaalien aikainen innostus on laantunut, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan.

Hän huomautti, että Perussuomalaisten tuki nousi merkittävästi vuoden alussa, energisoituneena Jussi Halla-ahon vahvan presidentinvaalikampanjan myötä.

Hän korosti, että Perussuomalaisten suosion lasku on havaittavissa erityisesti miesten, sinikaulustyöntekijöiden ja itsenäisten ammatinharjoittajien keskuudessa. Alueellisia vaikutuksia tarkastellessaan hän huomautti, että vähennykset ovat pääasiassa Etelä-Suomessa, hän totesi perjantaina.

Lisäksi kaksi muuta hallituskoalition puoluetta on menettänyt kannatustaan helmikuun alusta lähtien, YLE:n mukaan. Kansallisen Kokoomuksen kannatus laski 0,8 prosenttiyksikköä 21,6 prosenttiin ja Kristillisdemokraatit koki 0,5 prosenttiyksikön pudotuksen 3,1 prosenttiin. Ruotsalainen kansanpuolue oli ainoa hallituskoalition jäsen, joka näki kannatuksensa kasvavan kyselyssä, nousten 3,4 prosentista 3,7 prosenttiin.

Tämän seurauksena neljän puolueen hallituskoalition kokonaiskannatus laski kolme prosenttiyksikköä 46,4 prosenttiin.

Sosiaalidemokraattinen puolue oli ainoa oppositiopuolue, jonka kannatus laski, suosion pudotessa 20,4 prosentista 19,8 prosenttiin. Vaikka puolueen 0,6 prosenttiyksikön lasku on suhteellisen vähäinen, se merkitsee jo neljättä peräkkäistä kuukautta heikkenevää kansansuosiota, kuten Turja korosti.

“Sosiaalidemokraatteihin liitetyt ammattiliitot ovat aloittaneet merkittävän hyökkäyksen hallituksen työmarkkinasuunnitelmia vastaan, mutta tämä toimenpide ei ole heijastunut puolueen kannatuslukuihin,” hän huomautti.

Keskustapuolue näki suurimman parannuksen kyselyssä. Tuen maatalouskeskeiselle oikeistopuolueelle nousi 1,4 prosenttiyksikköä 12,2 prosenttiin, lähes piste enemmän kuin sen ääniosuus edellisissä parlamenttivaaleissa.

“Tuki [Keskustalle] tulee oikeistopuolueiden arvokonservatiiviselta siiveltä. Joukko Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten äänestäjiä on siirtänyt tukensa Keskustalle, mutta pääasiassa [nousu] johtuu puolueen ydin kannattajakunnan uudelleen vahvistamasta tuesta Keskustalle,” Turja kommentoi.

Vasemmistoliitto ja Vihreä liitto ovat lähes tasaväkisiä kannatuksessa, edellisen noustessa 0,5 prosenttiyksikköä 9,0 prosenttiin ja jälkimmäisen kasvaessa 0,7 prosenttiyksikköä 8,9 prosenttiin. Lisäksi Liike Nyt -puolueen suosio kasvoi, sen hyväksyntäarvon noustessa 1,4 prosentista 1,9 prosenttiin.

Taloustutkimus haastatteli 2 428 henkilöä 12. helmikuuta ja 5. maaliskuuta välisenä aikana, joista kolme neljäsosaa, eli 1 828 vastaajaa, oli valmis paljastamaan, minkä puolueen he äänestäisivät, jos parlamenttivaalit pidettäisiin nyt.

Kyselyn tarkkuus on enintään 2,0 prosentin virhemarginaali.