Politiikka

Valtiovarainministeriö: Arvonlisäveron korotus on suunniteltu toteutettavaksi syyskuussa

Valtiovarainministeriö ehdottaa vuoden toisessa lisätalousarvioesityksessään yleisen arvonlisäverokannan korottamista 24,0 prosentista 25,5 prosenttiin alkaen 1. syyskuuta.

Noin kuukausi sitten Suomen hallitus päätti nostaa yleistä verokantaa, jota sovelletaan tuotteisiin ja palveluihin kuten autoihin, vaatteisiin ja bensiiniin, suunnittelukokouksessaan, mutta ei määritellyt, milloin korotus tulisi voimaan.

Tämä muutos ei vaikuta alennettuihin arvonlisäverokantoihin, jotka ovat 10 ja 14 prosenttia ja joita sovelletaan tuotteisiin kuten ruokaan ja kirjoihin.

Maanantaina valtiovarainministeriö ilmoitti, että sen täydentävä talousarvio vähentäisi lainan tarvetta lähes 300 miljoonalla eurolla luomalla 121 miljoonaa euroa lisätuloja ja leikkaamalla talousarvion määrärahoja 177 miljoonalla eurolla alueilla kuten energiatuet ja maahanmuuton kulut.

Se myös alensi verotulojen ennustetta 221 miljoonalla eurolla, viitaten heikkenevään taloustilanteeseen. Arvonlisäveron korotuksen odotetaan kuitenkin lisäävän tuloja noin 180 miljoonalla eurolla vuonna 2024.

Talousarvioesitys sisältää investointeja liikenneinfrastruktuurihankkeisiin ja ohjelman, joka on suunniteltu poistamaan pitkäaikainen kodittomuus. Liikenneinfrastruktuurin rahoitus on jaettu useisiin pienimuotoisiin hankkeisiin, kuten valtatie 5:n parannuksiin Leppävirran ja Kuopion välillä.

Valtiovarainministeriö väitti, että taloudelliset säädökset ovat välttämättömiä, koska julkisen talouden alijäämän odotetaan nousevan 3,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä, mikä saattaisi laukaista EU:n liiallisen alijäämän menettelyn.

“Otamme vaatimattoman ja tiukan lähestymistavan lainanoton vähentämiseksi,” totesi valtiovarainministeri Riikka Purra (PS) X:llä maanantaina.