Politiikka

YLE: Kaksi Perussuomalaisten johtamaa ministeriötä ei osallistu Helsinki Prideen

Kaksi Perussuomalaisten jäsenten johtamaa ministeriötä pidättäytyy osallistumasta Helsinki Pride 2024 -tapahtumaan.

YLE raportoi torstaina, että vuosittainen tapahtuma, joka edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen inklusiivisuutta, oikeuksia ja hyvinvointia, ei tule näkymään Oikeusministeriön tai Liikenne- ja viestintäministeriön toiminnassa millään tavalla.

“Oikeusministeriö ei osallistu tapahtumaan toimielimenä, eikä se tule viestimään siitä,” sanoi ministeriön viestintäjohtaja Katja Huumo YLE:lle.

Yleisradion mukaan liikenne- ja viestintäministeriö on nimenomaisesti kieltänyt työntekijöitään osallistumasta tapahtumaan työaikana.

Ministeriöt ovat oikeusministeri Leena Meren (PS) ja liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (PS) johdossa.

Helsinki Priden toiminnanjohtaja Annu Kemppainen kertoi torstaina Helsingin Sanomille, että näiden ministeriöiden tuen puuttuminen on ollut pettymys Helsinki Pride -yhteisölle.

“Olen pettynyt päätöksen systemaattisuuteen,” hän huomautti, todeten, että Perussuomalaisten boikotti ei tullut yllätyksenä. “Heidän puolueohjelmassaan ei ole aloitteita, jotka edistäisivät sateenkaariväestön oikeuksia ja hyvinvointia.”

Päätös kuitenkin korostaa tapahtuman merkitystä, Kemppainen toi esille.

“Ei ole kauaa siitä, kun tällaisia keskusteluja osallistumisesta ei edes käyty. Tietoinen poisjättäminen osoittaa, että kyseessä on merkittävä tapahtuma ja tärkeät kysymykset, joita tulee käsitellä.”

Demokraatin, Sosiaalidemokraattisen Puolueen tiedotusvälineen, raportin mukaan vain muutamat nykyisen hallituksen jäsenet osallistuvat Helsinki Prideen. Näihin kuuluvat Eurooppa-asioiden ja omistajaohjauksen ministeri Anders Adlercreutz ja nuoriso-, urheilu- ja liikuntaministeri Sandra Bergqvist Ruotsalaisesta Kansanpuolueesta sekä sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen Kansallisesta Kokoomuksesta.

Hallitukseen kuuluvat myös Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten jäsenet.

Torstaina Helsingin Sanomille puhuessaan Kemppainen ilmaisi ilonsa siitä, että neljä ministeriä osallistuu tapahtumaan. “Näiden ministerien läsnäolo on erittäin merkittävää, sillä se korostaa asian tärkeyttä vähemmistöille ja heidän perheilleen. Se myös vahvistaa viestin, että sateenkaariväestö on tervetullut osa yhteiskuntaa.”

Pääministeri Petteri Orpo (Kok) ei ole vielä antanut selvää lausuntoa osallistumisestaan. Hän kertoi Demokraatille, ettei ole vielä “tutkinut” asiaa perusteellisesti.

Kemppainen kommentoi Orpolle, “On myönteistä, että hän ei ole kategorisesti sulkenut pois osallistumista Prideen.” Hän lisäsi, “Pääministerin läsnäolo marssilla edistäisi keskustelua sateenkaariyhteisön poliittisista oikeuksista.”

Helsingissä Pride-kuukautta vietetään koko kesäkuun ajan, ja juhlat huipentuvat Helsinki Pride -viikkoon 24.–30. kesäkuuta. Viikon tapahtumat huipentuvat paraatiin ja puistojuhlaan 29. kesäkuuta.

Viime vuonna Keskusta ja Kansallinen Kokoomus eivät saaneet virallisen kumppanin asemaa tapahtumassa, koska jotkut heidän jäsenistään vastustivat trans-lakia eduskunnassa. Tänä vuonna tapahtuma on kuitenkin avoin kaikille poliittisille ryhmille, jotka ovat sitoutuneet kieltämään konversiohoidot.

Nykyinen kumppanilista sisältää Suomen Keskustanuoret ja Kansallisen Kokoomuksen Helsingissä.