Politiikka

HS: Kansallinen Kokoomus on ainoa suomalainen puolue, jolla on neljä paikkaa Brysselissä

KANSALLINEN KOKOOMUS on nousemassa hallitsevaksi suomalaispuolueeksi Euroopan parlamentissa, kertoo Helsingin Sanomille tehdyssä Verianin kyselyssä.

Kyselyn mukaan hallitseva oikeistolainen puolue saisi 21,6 prosenttia äänistä, lisäten edustajiensa määrää yhdellä ja tulisi näin ainoaksi suomalaispuolueeksi, jolla on neljä paikkaa Brysselissä. Sosiaalidemokraattisen puolueen odotetaan saavan 19,0 prosenttia äänistä, mikä nostaisi sen paikkamäärän kolmeen.

Sekä Perussuomalaiset että Keskusta odotetaan säilyttävän kumpikin kaksi paikkaansa, ääniosuuksien ollessa 14,3 ja 12,1 prosenttia.

Kyselyn mukaan Vihreä liitto saisi 10,5 prosenttia äänistä ja menettäisi yhden kolmesta paikastaan Euroopan parlamentissa. Vasemmistoliitto näkisi merkittävän ääniosuuden nousun 9,7 prosenttiin, mutta ei saavuttaisi lisäpaikkaa, todennäköisesti säilyttäen nykyisen paikkansa, joka on eroavan puheenjohtajan Li Anderssonin hallussa.

Ruotsalainen kansanpuolue keräsi 5,1 prosenttia äänistä, Kristillisdemokraatit 4,9 prosenttia ja Liike Nyt 1,0 prosenttia kyselyyn vastanneista. Muodostamalla vaaliliiton Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt nappaisivat viimeisen Suomelle Euroopan parlamentissa osoitetuista 15 paikasta.

Seurauksena Ruotsalainen kansanpuolue ei ensimmäistä kertaa onnistuisi saamaan paikkaa.

Tiistaina 4. kesäkuuta päättyi ennakkovaalien äänestysjakso Euroopan parlamentin vaaleissa Suomessa. Viikon kestäneen ennakkovaalien aikana annettiin yhteensä 1,086,452 ääntä, mikä vastaa 25,3 prosentin äänestysaktiivisuutta, kertoo oikeusministeriön Tieto- ja tulospalvelu. Virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

Helsingin Sanomien tiistain raportissa huomautettiin, että kilpailu jäljellä olevista paikoista on erittäin tiukka. Vihreä liitto pitää hädin tuskin viimeisestä paikasta kiinni, johtaen Ruotsalaista kansanpuoluetta vain muutamalla tuhannella äänellä, mikä asettaa sen vaaraan menettää kaksi kolmesta paikastaan Brysselissä. Kansallinen Kokoomus pitää toiseksi viimeistä paikkaa.

Vihreän liiton ja Vasemmistoliiton kannattajat todennäköisimmin saapuvat äänestyspaikoille. Suurin epävarmuus äänestysvastauksien muuttumisesta todellisiksi ääniksi liittyy Perussuomalaisten, Keskustan ja Sosiaalidemokraattisen puolueen kannattajiin.

Verian kysyi 2 006 henkilöltä mielipidettään 20. toukokuuta ja 1. kesäkuuta välisenä aikana. Noin 40 prosenttia vastaajista ei kyennyt tai halunnut paljastaa puoluekantaansa, tai ilmoitti, ettei aikonut äänestää.

Kyselyllä on noin 2,5 prosentin virhemarginaali.

Nykyisessä Euroopan parlamentissa Kansallinen Kokoomus kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen (EPP), Sosiaalidemokraatit Sosialistien & Demokraattien ryhmään (S&D), Perussuomalaiset Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään (ECR), sekä Keskusta että Ruotsalainen kansanpuolue Uudistus Eurooppa -ryhmään (RE), Vihreä liitto Vihreät ja Euroopan vapaa allianssi -ryhmään ja Vasemmistoliitto Vasemmisto-ryhmään.