Politiikka

Rydman saa eduskunnan tuen, pitää pintansa median kritiikkiä vastaan

Maanantaina Wille Rydman (PS), talousministeri, sai eduskunnan kollegoidensa hyväksynnän äänin 92 puolesta ja 76 vastaan.

Lukuun ottamatta kahta, kaikki neljän hallituspuolueen—Kansallinen Kokoomus, Perussuomalaiset, Ruotsalainen kansanpuolue ja Kristillisdemokraatit—jäsenet tukivat Rydmania. Eva Biaudet (RKP) ja Pihla Keto-Huovinen (Kok) jättivät äänestämättä antamalla tyhjän äänen päätöksessä, jonka hallituksen ylemmät virkamiehet kuvasivat kohtalokkaaksi hallituskoalition tulevaisuudelle.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok) ilmaisi, että äänestys oli käytännössä hallituksen politiikkaa koskeva.

Jani Mäkelä, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ilmoitti maanantaina Helsingin Sanomille odottavansa selitystä tyhjistä äänistä sekä Kansalliselta Kokoomukselta että Ruotsalaiselta kansanpuolueelta.

“Nämä ryhmät päättävät itse, mihin toimiin [äänestykset] johtavat. Heidän päätöksiensä perusteella harkitsemme seuraavia toimenpiteitämme,” hän totesi äänestyksen jälkeen.

Viime viikolla Vihreä Liitto, Vasemmistoliitto ja Sosialidemokraatit esittivät epäluottamuslausetta. Opposition puolueiden mukaan Rydman on käyttänyt ministerin asemaansa kritisoidakseen mediaa ja naisia, jotka syyttivät häntä väärinkäytöksistä kaksi vuotta sitten Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa.

Artikkelissa useat tytöt ja naiset syyttivät ministeriä poliittisen vaikutusvaltansa hyväksikäytöstä heidän seuraansa tavoitellessaan. Rydman on kiistänyt nämä väitteet ja jättänyt oikeudellisen valituksen toimittajia ja naisia vastaan herjauksesta ja henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaavien tietojen levittämisestä.

Esitutkinnan tulosten tarkastelun jälkeen pääsyyttäjä totesi aiemmin tässä kuussa, että toimittajien, naisten tai Rydmanin syyttämiselle ei ole perusteita.

Eilen Rydman ilmoitti aikomuksestaan jatkaa lehden kritisoimista, uudistaen väitteensä, että artikkelin “keskeiset elementit” eivät perustu tosiasioihin.

“Vielä tänä vuonna, viime viikkoina, he ovat jatkaneet tämän herjaavan artikkelin puolustamista, joka ei perustu tosiasioihin. Tällainen käytös ansaitsee ehdottomasti jatkossakin kritiikkiä”, hän kommentoi Helsingin Sanomien mukaan. “Itse asiassa terävämpi ja ankarampi kritiikki olisi ollut perusteltua, ottaen huomioon syytösten vakavuuden ja virheellisyyden.”

Vihreä liitto, Vasemmistoliitto ja Sosialidemokraatit väittivät viime viikolla, että hänen reaktionsa artikkeliin ei sovi ministerin asemaan.

“Rydman on vakavasti pyrkinyt heikentämään luottamusta mediaan välttääkseen vastuun omista toimistaan,” totesi Tytti Tuppurainen, Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, yhteisessä lehdistötilaisuudessa Eduskuntatalossa.

Eilen Atte Harjanne, Vihreän eduskuntaryhmän johtaja, väitti, että luottamusäänestys laskee merkittävästi hyväksyttävän käytöksen rimaa ministerien keskuudessa “historiallisella ja vaarallisella” tavalla.

Hän myös arvosteli, kuinka hallitus kuvasi välikysymyksen koko hallituskoalitiota koskevaksi asiaksi.

“Alun perin tämä oli äänestys yhdestä ministeristä, mutta siitä tehtiin sisäisen hallitussopimuksen kautta koko hallitusta koskeva asia. Ja uskon, että Perussuomalaisilla oli merkittävä rooli tämän määrittelyssä,” hän kertoi Helsingin Sanomille.

Opposition jäsenet korostivat Orpon ja Eurooppa-asioiden ja omistajaohjauksen ministeri Anders Adlercreutzin (RKP) arvioita, jotka molemmat totesivat, että Rydman ei olisi sopiva toimimaan ministerinä heidän puolueissaan.

Hallitus ei voi sietää “toisen luokan ministereitä”, jotka saavat vähemmän luottamusta kuin kollegansa, painotti Antti Kurvinen, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

“Politiikassa luottamus on joko täysin olemassa tai sitä ei ole ollenkaan. Välimuotoista luottamusta ei ole,” hän huomautti eduskunnan keskustelussa ennen luottamusäänestystä, kertoi Helsingin Sanomat.