Politiikka

Hallitsevat ja vastustavat ryhmät kiistelevät työmarkkinatilanteesta

KYSYMYS, jonka Vihreä liitto, Vasemmistoliitto ja Sosiaalidemokraatit esittivät, herätti laajan ja kiivaan keskustelun eduskunnassa tiistaina.

Nämä oppositiopuolueet syyttävät hallitusta työmarkkinoiden eripuraa aiheuttamisesta ja neuvottelu- sekä yhteistyökulttuurin hylkäämisestä, kun se jatkuvasti pyrkii viemään eteenpäin lakiehdotusten sarjaa, joka liittyy lakko-oikeuksiin, irtisanomisperusteisiin ja työttömyysturvaan.

Antti Lindtman, sosiaalidemokraattien johtaja, kehotti hallitusta kuuntelemaan työntekijöiden huolia ja pyrkimään neuvoteltuun sopimukseen, joka tasapainottaa työmarkkinoiden joustavuuden ja turvallisuuden.

“Vetoamme teihin: aloittakaa neuvottelut, lopettakaa kärjistymisen kierteen,” hän ilmaisi YLEn mukaan.

Lauri Lyly (SDP) väitti, että hallituksen ehdotukset ovat pääasiassa työnantajajärjestöjen vaikutteita, sivuuttaen kokonaan ammattiliittojen ehdotukset.

“Yhtäkään työntekijöiden ehdotusta ei otettu mukaan hallituksen ehdotuksiin. Ei yhtäkään,” hän valitti. “Nykyinen valtiovarainministeri Riikka Purra (PS) vakuutti ennen vaaleja, että hallitus ei puuttuisi lakko-oikeuteen. Lisäksi pääministeri Petteri Orpo (KOK) on sanonut, ettei kenenkään tarvitse kohdata kohtuuttomia vaatimuksia.”

Kritiikkiin vastaten työministeri Arto Satonen (KOK) korosti maan kilpailukyvyn vahvistamisen tärkeyttä. Hän muistutti, että Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja OECD ovat molemmat kannattaneet lisääntyvää mukautuvuutta ja paikallisia neuvotteluja.

“Hyvinvointivaltion säilyttäminen on mahdollista vain, kun kaikki kykenevät osallistuvat työelämään,” hän väitti.

Lisäksi hän mainitsi, että hallitus on avoin yhteistyölle ongelmien ratkaisemiseksi, mutta se ei suostu sivuuttamaan näitä haasteita.

Vaikka Keskusta ei tukenutkaan välikysymystä, se tuki sosiaalidemokraattien aloittamaa luottamusäänestystä. Tuomas Kettunen (Keskusta) uskoi, että hallituksen toimet ovat ajaneet maan yleislakon partaalle.

“Kansallinen Kokoomus ja yritysjohtajat ajavat yksipuolisia muutoksia työelämään ottamatta huomioon seurauksia ja yrittävät samalla heikentää työväenliikettä,” hän totesi.

“Miten on Perussuomalaisten laita?” hän jatkoi. “Ainoa, mikä kaikista heidän työntekijöille antamistaan lupauksista on jäljellä, on talousministerin mafialausunnot. Ne muistuttavat enimmäkseen tuhmia pikkupoikia.”

“Pääministeri, on aika ottaa ohjat käsiisi. Sinun, ennen kaikkea muiden, on nyt otettava vastuu,” Kettunen vaati.

Tiistaina Orpo kiisti väitteet, että maa olisi sekasorrossa, ja syytti sekasorron aiheuttajiksi ammattiliittoja. “Suomi ei ole sekasorron tilassa. Häiriöt ovat niiden aiheuttamia, jotka ovat valinneet lakkoilun tien,” hän vastasi eduskuntatalossa. “Meidän velvollisuutemme on säilyttää suomalainen hyvinvointiyhteiskunta.”

Purra puolestaan ilmaisi hämmennyksensä siitä, että oppositiopuolueet ovat hylänneet hallituksen aloitteet, joita tukee Suomen Yrittäjien kyselyn tulokset.

“Kun kysytte yrityksiltä, helpottaako nämä uudistukset uusien työntekijöiden palkkaamista, heidän vastauksensa on myönteinen,” hän huomautti. “Ketä muuta meidän pitäisi kysyä, ellei työpaikkojen luojia?” Hän lisäsi, “Työväenliikkeen toimet ovat Suomen suurin este.”