Politiikka

Helsingin poliisilaitos on aloittanut alustavan tutkinnan väitetysti herjaavista lausunnoista Halla-ahoa kohtaan

Tiistaina Helsingin Poliisilaitos ilmoitti aloittaneensa esitutkinnan, jossa kaksi henkilöä on epäiltynä kunnianloukkauksesta käyttämällä termiä “fasisti” X:ssä, mikrobloggaussivustolla, joka tunnettiin aiemmin nimellä Twitter.

Vaikka lehdistötiedote ei paljastanut kummankaan osapuolen, eli asianomistajan tai syytettyjen, henkilöllisyyksiä, näyttää siltä, että tutkinta johtuu eduskunnan puhemiehen, Jussi Halla-ahon (PS), tekemistä valituksista.

“Helsingin Poliisilaitos vastaanotti 28. marraskuuta 2023 ilmoituksen kunnianloukkausta koskevasta rikoksesta. Ilmoituksen mukaan viestintäalusta X:ssä on julkaistu kommentteja, jotka ovat luonteeltaan herjaavia ja joissa on käytetty termiä ‘fasisti’,” kuten lehdistötiedotteessa todetaan.

Koomikko Ilkka Kivi ja Aino Tuominen (Vihreät), joka toimii Helsingin kaupungin varavaltuutettuna, ovat paljastaneet olevansa Halla-ahon tekemien rikosilmoitusten kohteita.

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana Halla-aho on maininnut päätöksestään viedä julkaisut poliisin tutkittavaksi, poiketen aiemmista lausunnoistaan aiheesta, määritelläkseen hyväksyttävän puheen rajat. Populistisen oikeistopuolueen johtajana hän aiemmin kannatti “laajaa” sananvapautta – ehdottaen, että ihmiset kestäisivät loukkaavaa kieltä ilman oikeudellisia toimenpiteitä.

“Olisi hyödyllistä, jos poliisi, syyttäjä tai oikeusistuin päättäisi, onko sopivaa kutsua laillisesti politiikassa toimivaa henkilöä ‘fasistiksi’,” hän välitti Helsingin Sanomille 19. joulukuuta.

Tiistaina Helsingin Poliisilaitos ilmoitti, että on liian aikaista ennustaa esitutkinnan kestoa.