Politiikka

Häkkänen: Gazan nykytilanne ei oikeuta peruuttamaan asekauppasopimusta Suomen ja Israelin välillä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (Kok) on hylännyt ajatuksen Israelista ostettavan ilmatorjuntajärjestelmän hankinnan keskeyttämisestä Gazan tilanteen vuoksi.

“Ukrainan konflikti on osoittanut ilmatorjuntakyvykkyyden kriittisen tärkeyden. Siksi näkemykseni mukaan ei ole mahdollista harkita tällaisen järjestelmän hankinnan keskeyttämistä minkään tapahtuman vuoksi,” hän lausui YLE TV1:ssä perjantaina.

Häkkänen huomautti, että Suomen ja Israelin puolustusministeriöt ovat solmineet erillisen sopimuksen, joka varmistaa molempien osapuolten sitoutumisen kauppaan. Hän lisäsi, että tämän sopimuksen valmistuminen on vielä useiden vuosien päässä.

Vasemmistoliitto on vaatinut hallitusta keskeyttämään asekaupan Israelin kanssa, väittäen, että asekauppojen tekeminen valtion kanssa, joka jatkaa laitonta miehitystä ja siviilien pommittamista, on sopimatonta.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok) korosti sunnuntaina, että Suomen tulisi aktiivisesti edistää rauhaa Israelin ja Palestiinan välillä Euroopan Unionin ja Yhdistyneiden Kansakuntien kautta.

“Tässä vaiheessa tilanne on erittäin epävakaa. Tämä ei tapahdu jossain kaukana, vaan lähellä Eurooppaa,” hän totesi Kansallisen Kokoomuksen puoluekokouksessa Helsingin Sanomien mukaan. “Suomen kanta rakentuu kolmelle perusperiaatteelle: Tuomitsemme ehdottomasti Hamasin terroriteon. Tunnustamme Israelin legitiimin itsepuolustusoikeuden kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien mukaisesti. Lisäksi olemme sitoutuneet varmistamaan, että humanitaarinen apu saavuttaa palestiinalaiset Gazassa.”

Perjantaina Suomi, yhdessä 44 muun maan kanssa, mukaan lukien Saksa, Intia, Italia sekä Baltian ja Pohjoismaiden maat, päätti olla äänestämättä Yhdistyneiden Kansakuntien päätöslauselmassa, joka vaati välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazassa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (Kok) selvensi Helsingin Sanomille lauantaina, että Suomen päätös pidättäytyä äänestämästä perustui siihen, että päätöslauselma ei erikseen tuominnut Hamasin 7. lokakuuta tekemää iskua.

“Me tuimme Kanadan tekemää ehdotusta, joka sisälsi Hamasin hyökkäysten tuomitsemisen. Koska tuo ehdotus ei mennyt läpi, päädyimme pidättäytymään äänestyksestä,” hän mainitsi, korostaen, että heidän pidättäytymistään ei tulisi tulkita erimielisyytenä päätöslauselman sisällön kanssa.

“Kantamme on, että päätöslauselma ei ollut riittävän tasapainoinen, mutta se ei tarkoita, että vastustaisimme sen perusviestejä. Siviilien suojelu, humanitaarisen avun esteetön kulku ja panttivankien vapauttaminen ovat keskeisiä asioita,” hän vielä selvensi.

Lauantaina, 28. lokakuuta, Israel aloitti kauan odotetun maahyökkäyksensä Gazaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi lauantaina kansallisesti televisioidussa lehdistötilaisuudessa, AP:n mukaan, “Tämä merkitsee sodan toisen vaiheen alkua, jonka tavoitteet ovat selkeät: Hamasin sotilaallisen ja hallinnollisen rakenteen purkaminen ja panttivankien kotiin tuominen.”