Harry Potter on brittiläisen kirjailijan J.K. Rowlingin luoma fantasiakirjasarja, joka kertoo nuoresta velhosta, Harry Potterista, ja hänen seikkailuistaan Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Kirjasarja sisältää seitsemän kirjaa, jotka seuraavat Harryn kasvua orvosta nuoruuteen ja hänen taisteluunsa pimeää velhoa, Lordi Voldemortia vastaan.

Tämä sarja on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion ja sen myötä on syntynyt laaja fanikulttuuri sekä useita spin-off teoksia, elokuvia ja jopa teemapuistoja. Kirjat ovat tunnettuja niiden rikkaasta fantasiamaailmasta, syvällisistä hahmoista ja niiden kyvystä käsitellä monimutkaisia teemoja kuten ystävyys, rohkeus ja uhrautuminen.

Harry Potterin tarina ei ole pelkästään taikuudesta ja seikkailusta, vaan se tarjoaa myös tärkeitä elämänohjeita ja moraalisia kysymyksiä, jotka puhuttelevat lukijoita ympäri maailman. Sarja rohkaisee kuvittelemaan parempaa maailmaa ja uskomaan oman sisäisen voimansa merkitykseen.

KirjoittajaJ. K. Rowling                                                                                      
Kannen taiteilijaThomas Taylor, Cliff Wright, Giles Greenfield, Jason Cockcroft                                     
MaaYhdistynyt kuningaskunta                                                                           
KieliEnglanti 
GenreFantasia  
KustantajaBloomsbury                                                                                         
Julkaistu6. kesäkuuta 1997 – 21. heinäkuuta 2007 (ensijulkaisu)                                             
Kirjojen lukumäärä7         

Harry Potterin kehityshistoria

Harry Potter -kirjasarjan luominen on yksi nykykirjallisuuden merkittävimmistä saavutuksista. Sen kirjoittaja, J.K. Rowling, kehitti Harry Potterin hahmon ja hänen maagisen maailmansa pitkän ja usein haastavan prosessin aikana.

 1. Idea syntyy: J.K. Rowling sai idean Harry Potterista junamatkalla Manchesterista Lontooseen vuonna 1990. Hän kuvitteli nuoren pojan, joka saa tietää olevansa velho ja joka lähetetään velhokouluun.
 2. Kirjoittamisen haasteet: Rowling työskenteli idean parissa seuraavat seitsemän vuotta, kirjoittaen suurimman osan ensimmäisestä kirjasta Edinburghissa pienissä kahviloissa, samalla kun hän elätti itsensä ja tyttärensä. Hän kohtasi monia henkilökohtaisia ja taloudellisia vaikeuksia näiden vuosien aikana.
 3. Kustantajan etsintä: Kun käsikirjoitus oli valmis, Rowling lähetti sen useille kustantajille, mutta se hylättiin useita kertoja. Lopulta Bloomsbury, pieni lontoolainen kustantamo, päätti julkaista kirjan. Heidän päätöksensä perustui osittain siihen, että kustantajan kahdeksanvuotias tytär luki käsikirjoituksen ja pyysi välittömästi lisää.
 4. Julkaisu ja vastaanotto: Ensimmäinen kirja, “Harry Potter ja viisasten kivi”, julkaistiin vuonna 1997. Kirja ja sitä seuranneet osat saivat nopeasti suuren suosion sekä lasten että aikuisten keskuudessa, mikä johti koko sarjan maailmanlaajuiseen menestykseen.
 5. Lisätuotteet ja sovitukset: Sarjan suosio johti moniin sovitteisiin, mukaan lukien elokuvat, näytelmät, videopelit ja jopa teemapuistot.
 6. Kulttuurinen vaikutus: Harry Potter on vaikuttanut merkittävästi sekä kirjallisuuteen että populaarikulttuuriin, innostaen uusia sukupolvia lukijoita ja kirjoittajia sekä tarjoamaan keskustelunaiheita etiikasta, yhteiskunnallisista arvoista ja identiteetistä.

Harry Potterin kaupallinen menestys

Harry Potter -sarjan kaupallinen menestys on vertaansa vailla. Sarja on myynyt yli 500 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti ja on käännetty yli 80 kielelle, mikä tekee siitä yhden kaikkien aikojen myydyimmistä kirjasarjoista.

 1. Myyntiluvut: Kunkin kirjan myyntiluvut ovat hämmästyttäviä. Esimerkiksi “Harry Potter ja kuoleman varjelukset”, sarjan seitsemäs ja viimeinen osa, myi 11 miljoonaa kappaletta ensimmäisen 24 tunnin aikana sen julkaisusta.
 2. Ennätykset: Sarja on rikkonut useita myyntiennätyksiä. “Harry Potter ja puoliverinen prinssi”, sarjan kuudes kirja, rikkoi ennätyksiä ympäri maailmaa myyden 9 miljoonaa kappaletta ensimmäisen päivän aikana.
 3. Elokuvat: Kirjasarjan pohjalta tehty elokuvasarja on myös saavuttanut valtavan kaupallisen menestyksen. Elokuvat ovat tuottaneet yhteensä yli 7,7 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti, tehden siitä toiseksi tuottoisimman elokuvasarjan heti Marvel Cinematic Universen jälkeen.
 4. Lisätuotteet ja oheismateriaali: Harry Potter -tuotteet, kuten vaatteet, lelut, pelit ja muut fanituotteet, ovat olleet erittäin suosittuja. Teemapuistot, kuten The Wizarding World of Harry Potter Universal Studios -puistoissa, ovat lisänneet sarjan kaupallista menestystä.
 5. Jatkuvuus: Sarjan suosio on jatkunut vuosia kirjojen julkaisemisen jälkeenkin. Uudet sukupolvet löytävät sarjan ja vanhat fanit palaavat siihen yhä uudelleen.

Harry Potterin kulttuuriset vaikutukset

Harry Potter -kirjasarja on vaikuttanut merkittävästi paitsi kirjallisuuteen myös laajempaan kulttuuriseen ilmapiiriin ympäri maailmaa. Sen vaikutus ulottuu monille eri alueille, kuten koulutukseen, kielenkäyttöön ja yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

 • Koulutuksen inspirointi: Harry Potter on innostanut lukemisen kulttuuria sekä nuorten että aikuisten keskuudessa. Kouluissa ympäri maailmaa käytetään sarjaa osana lukemisen edistämistä ja kirjallisuuden opetusta. Sarja on auttanut monia nuoria löytämään innostuksen kirjojen maailmaan.
 • Sosiaalinen vaikutus: Harry Potter on luonut laajan ja omistautuneen fanikulttuurin. Fanit kokoontuvat yhteen sekä online- että offline-tapahtumissa, kuten kirjan julkaisujuhlissa ja teemapuistoissa. Fanikulttuuri sisältää fanitaiteen, fanifiktio ja roolipelit, jotka kaikki osoittavat sarjan syvän vaikutuksen yksilöiden luovuuteen ja yhteisöllisyyteen.
 • Kielen rikastuminen: Sarja on tuonut uusia sanoja ja ilmaisuja englannin kieleen, kuten “muggle” (tavallinen ihminen, jolla ei ole taikavoimia) ja “quidditch” (velhomaailman urheilulaji). Nämä termit ovat tulleet osaksi arkipäivän kieltä monissa kulttuureissa.
 • Yhteiskunnalliset keskustelut: Harry Potter käsittelee monia tärkeitä teemoja, kuten ystävyyttä, rohkeutta, valintojen merkitystä ja vähemmistöjen oikeuksia. Näiden teemojen käsittely on herättänyt laajempia keskusteluja yhteiskunnallisista ja moraalisista kysymyksistä.
 • Myynnin ennätykset: Sarjan kirjoista jokainen on rikkonut myyntiennätyksiä. “Harry Potter ja kuoleman varjelukset”, sarjan viimeinen osa, on yksi maailman nopeimmin myydyistä kirjoista, ja koko sarja on myynyt yli 500 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Harry Potter -kirjasarjan palkinnot

Harry Potter -kirjasarja on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia sekä kirjallisuuden että populaarikulttuurin alueilla. Tässä on joitakin merkittävimmistä palkinnoista, joita sarja on kerryttänyt vuosien varrella:

 • Nestlé Smarties Book Prize: Sarjan kolme ensimmäistä kirjaa voittivat tämän palkinnon kolme vuotta peräkkäin (1997, 1998, 1999) ikäryhmässä 9–11 vuotta. Tämä palkinto jaettiin kirjoille, jotka olivat lasten suosiossa, ja se oli merkittävä tunnustus sarjan alkuvaiheessa.
 • Whitbread Children’s Book of the Year: “Harry Potter ja Azkabanin vanki” voitti tämän palkinnon vuonna 1999, mikä oli ensimmäinen kerta, kun lastenkirja oli ehdolla Whitbread-palkinnon pääkategoriassa.
 • Hugo-palkinto: “Harry Potter ja liekehtivä pikari” voitti Hugo-palkinnon vuonna 2001 parhaasta romaanista, mikä oli merkittävä tunnustus kirjasarjalle science fiction ja fantasiakirjallisuuden alueella.
 • British Book Awards: Sarja on voittanut useita British Book Awards -palkintoja, mukaan lukien ‘Children’s Book of the Year’ ja myöhemmin ‘Decade of Achievement’ palkinnon J.K. Rowlingille vuonna 2008.
 • Oppenheim Toy Portfolio Award: Sarja on saanut myös tämän palkinnon, joka myönnetään kirjoille, jotka edistävät lasten oppimista ja luovuutta.
 • Lukuisat muut tunnustukset: Sarja on lisäksi kerännyt monia muita paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja, jotka korostavat sen vaikutusta maailmanlaajuisesti.

Harry Potterin kirjat ovat paitsi myyneet yli 500 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, myös muodostaneet merkittävän kulttuurisen ilmiön, joka jatkaa vaikuttavuuttaan vielä vuosikymmenien jälkeen. Kirjasarja ei ainoastaan viihdytä lukijoita, vaan se on myös herättänyt keskustelua ja innostanut kriittistä ajattelua ympäri maailmaa.