Liiketoiminta

Google ilmoittaa miljardin euron laajentumisesta Haminassa, Suomessa

Maanantaina GOOGLE paljasti suunnitelmansa merkittävästä laajennuksesta, joka on seitsemäs sen datakeskukselle Haminassa, Etelä-Suomessa.

Joe Kava, Googlen datakeskusten globaali johtaja, totesi, että jatkuvat investoinnit datakeskukseen parantavat tekoälyn mahdollisuuksia yrityksille ei ainoastaan Kymenlaaksossa, vaan kautta Suomen ja Euroopan.

Investoinnin arvioidaan olevan noin miljardi euroa, mikä osoittaa, että teknologiajätti on sijoittanut noin 4,5 miljardia euroa datafarmin perustamisesta vuonna 2009 lähtien. Google vahvistaa näin “asemaansa” maan suurimpana sijoittajana viime vuosikymmenen aikana, totesi Nina Kopola, Business Finlandin pääjohtaja.

Deloitten vaikutusarvion mukaan, jonka Business Finland on maininnut, rakennusprosessin odotetaan tuottavan noin 1 900 suoraa, 1 650 epäsuoraa ja 640 aiheutettua rakennustyöpaikkaa vuosittain seuraavien kahden vuoden ajan. Laajennuksen valmistuttua odotetaan, että se tarjoaa työpaikkoja 100 lisähenkilölle laitoksessa, joka tällä hetkellä työllistää noin 400 ammattilaista, mukaan lukien sähkö- ja koneinsinöörit sekä ravintola- ja turvallisuushenkilöstö.

Pääministeri Petteri Orpo (Kok) ilmaisi maanantaina innostuksensa sijoitusilmoituksesta, luonnehtien sitä hyödylliseksi Suomen talouden ja työllisyyden kasvulle. Hän uskoo, että se myös parantaa maan mainetta houkuttelevana ja tuottoisana sijoituskohteena kansainvälisille toimijoille.

Maanantaina Google ilmoitti myös alkavansa siirtää datakeskuksen tuottamaa ylimääräistä lämpöä Haminan Energian hallinnoimaan kaukolämpöverkkoon. Laitokselta talteen otettu lämpö kattaa arviolta noin 80 prosenttia paikallisista tarpeista ja alkaa vaikuttaa kaupungin energiatasapainoon ensi vuodesta alkaen.

Business Finlandin mukaan tämä lämpö toimitetaan maksutta kunnalliselle energiayhtiölle ja sitä käytetään lopulta kotien, koulujen ja julkisten rakennusten lämmittämiseen alueella, joka tällä hetkellä on suuresti riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

“On inspiroivaa nähdä, että yksi aloite, kuten tämä, voi lähes kokonaan voimistaa kaupungin kaukolämpöjärjestelmää ylimääräisellä lämmöllä. Tämä aloite johtaa säästöihin kotitalouksissa ja on ensisijaisesti merkittävä askel ilmastotoiminnassa”, kommentoi Kai Mykkänen, ilmasto- ja ympäristöministeri (Kok).

Pohjoismaat pidetään usein ihanteellisena sijaintina palvelinkeskuksille niiden suhteellisen viileän ilmaston, uusiutuvan energian saatavuuden ja yhteiskunnallisen vakauden vuoksi. Esimerkiksi Googlen Haminan datakeskus toimii 97 prosenttisesti hiilivapaalla energialla, mikä tarkoittaa myös, että sen kierrättämä lämpö on 97 prosenttisesti hiilivapaata. Palvelinkeskusten energiantarpeen odotetaan kasvavan tekoälyn käyttöönoton myötä.